Osoblažsko trápí rekordní nezaměstnanost. Nový projekt má pomoci lidem najít práci

Region s rekordní nezaměstnaností

Dvě desítky lidí, z nichž někteří pocházejí z vyloučených lokalit na Osoblažsku, se zapojily do nového projektu Osoblažského Cechu. Ten jim má pomoci najít práci. Spolupráci na projektu pak přislíbila dvacítka firem přímo z Osoblažska. Lidé zde budou absolvovat praxi.

Například jedna z účastnic kurzu Marcela Dlouhá je už déle než rok bez práce. Právě nový projekt Osoblažského cechu by jí měl pomoci sehnat práci přímo v místě bydliště. Jen do Krnova je to odsud téměř 40 km.

„Dojíždění je hodně komplikované, je to o tom, že ráno odjedete a vrátíte se večer, nic nestihnete ani doma někdy, hlavně o víkendu,“ sdělila Marcela Dlouhá.

Projekt získal více než 8 milionů korun z operačního programu zaměstnanost a běží od října až do března. Primárně je určen pro dlouhodobě nezaměstnané a lidi z vyloučených lokalit.

  • Osoblažsko (něm. Hotzenplotzer Ländchen, polsky ziemia osobłoska) neboli také Osoblažský výběžek (polsky worek osobłoski nebo cypel osobłoski) je severovýchodním výběžkem okresu Bruntál. Nachází se na severozápadě Moravskoslezského kraje. Tento výběžek České republiky zasahuje do území Polské republiky.
  • Součástí celku Mikroregion - Sdružení obcí Osoblažska je 14 obcí - Bohušov, Dívčí Hrad, Hlinka, Janov, Jindřichov, Liptaň, Město Albrechtice, Osoblaha, Petrovice, Rusín, Slezské Pavlovice, Slezské Rudoltice, Třemešná a Vysoká.

Bruntálsko, pod které spadá Osoblažsko, stojí v čele celorepublikového žebříčku okresů s největší nezaměstnaností. Loni na konci března tam podíl nezaměstnaných činil 12,9 procenta a práci nemělo téměř 8300 lidí mezi 15 a 64 lety, kteří mohli hned nastoupit do zaměstnání.

Také proto čtyři obce Osoblažska loni požádaly stát o 123 milionů korun na projekty podporující vznik pracovních míst. Peníze chtěly obce Osoblaha, Hlinka, Dívčí Hrad a Slezské Pavlovice. V některých žije z dávek až 80 procent lidí, nezaměstnaní se pak zadlužují a prohlubují se problémy v sociálně vyloučených lokalitách.

Celkem v Česku existuje více než 600 ghett, jak vyplývá z loňské analýzy společnosti GAC. V roce 2006 přitom bylo chudinských domů, ulic a čtvrtí kolem tří stovek. Tato ghetta jsou ve 297 městech a obcích, žije v nich až 115 000 lidí. V roce 2006 to bylo 80 000 osob. Za vyloučenou lokalitu autoři považují místo, kde žije aspoň 20 lidí v tísni. Jsou odkázáni na dávky, jsou bez práce, mají dluhy, nízké vzdělání či jiné problémy.

V celém Moravskoslezském kraji v říjnu počet nezaměstnaných klesl o 0,3 procentního bodu na 7,3 procenta. Z evidence úřadu práce ubylo 1664 uchazečů o zaměstnání, práci na konci měsíce nemělo 62 633 lidí. Ve srovnání s koncem října 2015 počet nezaměstnaných klesl dokonce o 8041 a jejich podíl byl nižší o jeden procentní bod.