Nejkrásnější radnici mají ve Svitávce na Blanensku. Obdivují ji i cizinci

Radnice ve Svitávce na Blanensku vyhrála letošní ročník celostátní soutěže Nejkrásnější obecní úřad či radnice. Hlasovali pro ni jak lidé na internetu, tak porota. Vedení městysu sídlí v jedné ze dvou vil továrníka Löw-Beera, kterou v padesátých letech znárodnil stát. O ocenění se letos ucházelo celkem padesát jedna obcí.

V Jihomoravském kraji jsou mimo Brno asi dvě desítky památkově chráněných vil. Dvě z nich stojí v obci Svitávka na Blanensku. Postavit si je nechala rodina Löw-Beerů. Malá a velká vila továrníka Löw-Beera Svitávce dominují. Malá patří soukromému vlastníkovi, velká slouží městu. Je v ní úřad, základní umělecká škola a knihovna.

„Zůstal původní krb, obložení, likérník, hodiny a vestavěná skříň,“ popisuje vybavení vily starosta Svitávky Jaroslav Zoubek (nez.). Zbytek původního vybavení se ztratil. Minulý režim budovu v padesátých letech znárodnil a poničil. Přestěhoval sem kromě úředníků třeba vývařovnu. „Do původního obložení byly navrtány trubky radiátorů, elektrika byla v lištách, kam absolutně nepatří,“ dodává starosta Zoubek.

Radnice je turistickou atrakcí. Obec památku opravuje postupně

Jen pomalu teď současné vedení dává vilu zase dohromady. Jedna z místností slouží například i jako muzeum. „Kompletně jsme ji zrenovovali podle původních fotografií od potomků majitelů vily,“ vysvětluje starosta obce. Na vilu se přijíždějí dívat turisté z Česka i ze zahraničí. „Nedávno sem zájemců o prohlídku přijely dva plné autobusy,“ říká starosta. Z vlastního rozpočtu dává Svitávka na opravy asi sto tisíc korun každý rok. Vila by k původnímu lesku potřebovala miliony.

O nejkrásnějším obecním úřadu hlasovalo devatenáct tisíc lidí na internetu. „Letos hlasoval rekordní počet uživatelů, v minulém ročníku jich bylo kolem 3 tisíc,“ řekl Michal Čejka, jeden z organizátorů soutěže. Svitávce dalo svůj hlas 30 procent hlasujících. O ocenění se ucházelo celkem 51 obcí. Svitávka vyhrála v internetovém hlasování a získala i cenu poroty.

Budovy radnic porotu překvapily vkusnou rekonstrukcí

„Některé budovy překvapily, jak byly vkusně zrekonstruované navzdory nízkému rozpočtu,“ řekl jeden z členů odborné poroty architekt Augustin Milata. On sám o vítězi rozhodoval podle pěti kritérií.

„Posuzoval jsem vnější vzhled budovy, interiér a jeho funkčnost. Pokud budova byla historická, hleděl jsem i na to, jak se podařilo zachovat její historický ráz. Osobně jsem si všímal i toho, jak je stavba zasazená do krajiny,“ doplnil Milata. V odborné porotě zasedli architekti: Augustin Milata, Jaromír Chmelík, Ivan Bergmann.

Soutěž o Nejkrásnější obecní úřad či radnici se poprvé konala v roce 2014. Loni se vybíralo nejkrásnější náměstí v republice. Přihlásit se do soutěže mohla prakticky jakákoliv obec, pokud se už neumístila mezi prvními třemi v minulém ročníku. Vítězná obec dostane designové lavičky, přístroje na vodu do kanceláře, půlroční dodávku vody zdarma a tiskárny.