Opavští radní odvolali ředitelku čtyř mateřských škol. Měla se dopustit „řady pochybení“

Odvolaná ředitelka

Radní Opavy v úterý odvolali ředitelku Dětského světa Simonu Bierhausovou, pod kterou spadaly čtyři mateřské školy ve městě. Jako důvod uvedli řadu pochybení, jež podle nich v minulých měsících odhalila nařízená kontrola. Sdělil to náměstek primátora Josef Stiborský (KDU-ČSL). Podle bývalé náměstkyně primátora Opavy Bierhausové jde ale o politickou mstu a proti svému odvolání se chce bránit i u soudu.

„Audit město zatím oficiálně nezveřejnilo, ale podle Josefa Stiborského, který má gesci školství na starosti, mělo jít o závažná pochybení v oblasti mzdové a rozpočtové,“ zjistil redaktor České televize Jan Pirkl. Dodal, že bližší informace zatím magistrát poskytovat nebude.

Bierhausová, jež pochybení odmítá, před časem figurovala ve sporech, které způsobily rozkol v opavské organizaci hnutí ANO. Nynější představitelé města zase odmítají slova o odplatě. Odvolání podle nich souvisí výhradně se zjištěnými nedostatky, jež se týkaly hlavně rozpočtu a vyplácení mezd. „S ohledem na to, že jde o bývalou náměstkyni primátora a současnou zastupitelku, je to určitě citlivá situace,“ řekl primátor města Radim Křupala (ČSSD). Kontrolu hospodaření do mateřských škol poslal právě on na základě podnětu jiné instituce. Měla to být Česká školní inspekce.

„Kontrola zjistila celou řadu pochybení a nedostatků. Proto se rada rozhodla odvolat stávající ředitelku,“ řekl Stiborský. Další postup podle něj mají určit městští právníci. „Pokud usoudí, že vznikla škoda či existuje podezření ze spáchání trestného činu, bylo by aktuální podat trestní oznámení,“ řekl náměstek primátora.

Odvolaná ředitelka: Pracovala jsem výborně

Právní kroky zvažuje i odvolaná ředitelka. „Budu se bránit. Svou práci jsem dělala výborně. Odvolali mě v rozporu se zákonem. Vidím v tom hon na politika,“ řekla.

Simona Bierhausová navíc namítla, že lhůta k vyjádření k výsledkům auditu trvá až do 18. listopadu, tedy do tohoto pátku, a nebyl jí tak ze strany města poskytnut čas a prostor k vyjádření. „Josef Stiborský uvedl, že Rada města se přiklonila k odvolání ještě před touto lhůtou proto, že ředitelka měla podle informací magistrátu vyvíjet nátlak na své podřízené a vyžadovat po nich veřejné projevy loajality,“ doplnil Jan Pirkl.

Simona Bierhausová pak kromě seznamu svých námitek jak proti postupu auditorů, tak i proti jeho výsledkům předložila závěry kontroly inspektorátu práce, který probíhal ve stejném termínu. „Ten se zabýval odměňováním zaměstnanců a také jejich pracovní dobou. Podle inspektorátu práce pak nebyly shledány žádné nedostatky a také ani porušení žádných předpisů,“ zjistil Jan Pirkl.

Bierhausová je spojena s rozkolem v koalici

Bierhausová byla do zastupitelstva zvolena za ANO. Po volbách v roce 2014 se stala náměstkyní primátora. Její spory s primátorem a dalším členem hnutí Martinem Vítečkem vedly před rokem k pádu opavské koalice a následnému zrušení opavské organizace ANO. Z funkce náměstkyně byla odvolána a vrátila se zpět do školství.

Městem zřízená organizace Dětský svět řídí čtyři mateřské školy. Ročně jí město na provoz přispívá čtyřmi miliony korun. Dalších 20 milionů korun poskytuje Moravskoslezský kraj na platy zaměstnanců. Organizaci nyní vede dosavadní zástupkyně Bierhausové. Zda se bude hledat nový ředitel či ředitelka, ještě není jasné. „Organizace se nám jeví jako moc velká a obtížně řiditelná. Existuje úvaha, zda ji nerozdělit do více subjektů,“ řekl Křupala.