Nejen ostravští oceláři demonstrují v Bruselu. Obávají se levného zboží z Číny

Problém: Levná čínská ocel

Na 20 000 ocelářů včetně asi 100 zástupců z Moravskoslezského kraje ve středu demonstruje v Bruselu. Obávají se otevření evropského trhu pro levnou čínskou ocel a následné ztráty pracovních míst. Zhruba sto hutníků z Ostravska vyrazilo do Bruselu včera odpoledne.

Jednalo se o zástupce firem ArcelorMittal, Třineckých železáren a Vítkovice Steel, kteří do Bruselu odjeli dvěma autobusy. „Vybavili se vlajkami a transparenty,“ sdělila redaktorka České televize Tereza Krumpholzová. 

Protestují zde proti levné čínské oceli, jež by podle nich mohla ohrozit evropské hutní závody.

V Moravskoslezském kraji je tak v hutních podnicích přímo ohroženo 15 000 pracovních míst a dalších až 45 000 navazujících míst.
Roman Bečica
předseda odborové organizace závodu ocelárna ArcelorMittalu Ostrava

Oceláři čelí dvěma problémům. Kromě řešení otázky tržního statusu Číny, jež má Evropská komise (EK) oznámit právě tento týden, se za měsíc bude výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu zabývat reformou trhu s povolenkami.

Sdružení European Steel informuje o masivní účasti na pochodu proti čínské levné oceli. Zúčastnilo se ho 20 000 zástupců hutního průmyslu.

Pokud by byl návrh Komise přijat, chybělo by v letech 2021 až 2030 společnostem Třinecké železárny a ArcelorMittal Ostrava celkem 44 milionů povolenek, což by znamenalo dodatečné náklady ve výši 18,3 miliardy korun. Výroba by se pak podle nich mohla rychle přesunout do Číny.

Sdružení zástupců více než 30 klíčových průmyslových odvětví upozorňuje na to, že Čína dodává na evropský trh více produktů než jakákoliv jiná země. Vybízí k podpoře spravedlivého evropského obchodování.

Čínský ocelářský průmysl loni podle ČTK výrazně prohloubil ztráty a ani první letošní měsíce nesvědčily o zlepšení. V roce 2015 prodělalo odvětví v Číně přes sto miliard jüanů (367,5 miliardy korun). Domácí poptávka totiž klesá. Záchranu skýtal vývoz, i ten ale může letos zpomalit, a to v důsledku stížností na dumping. Na ten oceláři poukazovali v Bruselu už letos v únoru.