Olomouc bojuje proti potkanům. V kanálech budou tisíce otrávených návnad

Hubení potkanů v Olomouci (zdroj: ČT24)

Do přibližně 7000 kanalizačních šachet položí speciální čety pracovníků přibližně 600 kilogramů otrávených návnad. Mají za cíl snížit počty hlodavců ve městě. Opaření, které organizuje provozovatel vodovodů a kanalizací Moravská vodárenská, vyjde na stovky tisíc korun. V pondělí mohou obyvatelé Olomouce potkat deratizátory na sídlišti Nové Sady.

V Nových Sadech a okolí chtějí rozmístit nástrahy až pod 250 kanalizačních poklopů denně. Akce bude trvat ještě dva týdny. Práci ale deratizátorům komplikují sami obyvatelé, jak poznamenal deratizátor Luděk Bubrinka.

„Jsou zde vyházené zbytky jídel. Také u kontejnerů je nepořádek,“ dodal Bubrinka s tím, že hlodavci tak nemají potíže se sháněním vhodné potravy. Mohou dokonce vylézat ven z kanálů.

Odborníci hlodavce hubí pomocí kombinované nástrahy, kterou tvoří směs granulí a zrna v mikrotenových sáčcích, jež je ošetřena tak, aby byla odolná proti vlhkosti. Podle expertů se zvláště ve velkých městech musí dělat deratizace pravidelně, jeden pár potkanů může mít teoreticky až 800 potomků za rok.

Po sežrání hynou do několika dnů

„Potkan, který nástrahu sežere, zemře do několika dnů. Jed působí na srážlivost krve, takže zvíře vykrvácí,“ vysvětloval Luděk Bubrinka. Domácímu zvířeti by jed (účinná látka Bromadiolon) na potkany mohl ublížit, pokud by ho sežralo větší množství. V takovém případě doporučují deratizátoři rychlou návštěvu veterináře. „Zvíře by mělo dostat vitamín K,“ doplnil. Kromě plošné deratizace na jaře a na podzim odborníci také častěji kontrolují místa, kde je výskyt potkanů častější.

  • Bromadiolon patří mezi takzvané anikoagulanty. Nebezpečný je zejména při požití a vdechování prachu a výparů. V organismu zabraňuje srážlivosti krve, zvyšuje prostupnost krevních cest. Zasažený organismus hyne kvůli vnitřnímu vykrvácení. Letální (smrtelná) dávka účinné látky může být přijata již po jednorázové konzumaci rodenticidu. Chronické otravy, vyvolané kumulujícími se malými množstvími, mohou působit i dlouhodobě. Mohou tak být sekundárně ohroženy další necílové druhy živočichů.

Deratizace má zamezit možnému šíření infekčních onemocnění. Kvůli prostředí, v němž potkani žijí, se zvířata stávají přenašeči takových chorob, jako je například salmonelóza a nebezpečné horečnaté onemocnění leptospiróza. To může být i smrtelné. Jednou z mnoha nemocí, kterou potkani přenášejí, je nebezpečná Weilova žloutenka. V září se jí nakazili dva návštěvníci pískovny Náklo nedaleko Olomouce. 

Do likvidace potkanů se provozovatel vodovodů a kanalizací Moravská vodárenská pouští především kvůli zdraví a hygieně, ale i kvůli tomu, že potkani způsobují velké škody.

Společnost provozuje pronajatou vodohospodářskou infrastrukturu na Prostějovsku, Olomoucku a Zlínsku, kde zásobuje pitnou vodou 400 000 obyvatel, provozuje 31 úpraven vody, 158 vodojemů, 25 čistíren odpadních vod a zajišťuje servis pro 2093 kilometrů vodovodních a 1198 kilometrů odpadních sítí. Firma je členem skupiny Veolia Voda.

K plošné deratizaci v Olomouci přistupují pravidelně. Potkanů se ve velkém zbavovali letos také v Třinci, kde položili na 2000 návnad a v roce 2008 například v Havířově na Karvinsku a v Ostravě.