Olomoucko už ví, kam pošle 375 milionů korun. Opraví za ně zdejší památky

Olomoucko opraví památky

Olomoucká aglomerace bude mít v následujících letech k dispozici z evropských fondů 4,5 miliardy korun. Už nyní je jasné, že za 375 milionů Kč, které pocházejí z dotačního programu Integrovaných územních investic (ITI) se opraví šest národních památek. Je mezi nimi například bazilika na Svatém Kopečku, olomoucká radnice, kostel svatého Mořice či hrad ve Šternberku.

Právě správci tohoto hradu se o zisk větší dotace snaží už dlouho, jak zjistil redaktor České televize Lukáš Horák. „Z programu ITI by měl hrad na opravy dostat šedesát milionů korun,“ sdělil.

Podle kastelánky Heleny Gottwaldové by značná část této sumy měla směřovat na opravy hradeb. Narušena je totiž jejich statika. „A jde také o zajímavou technickou stavbu, jako je ledovna,“ dodala s tím, že tak velkou dotaci ještě hrad nikdy od dob Lichtenštejnů nedostal.

Poslední velká dotace zaplatila opravu střechy hlavního paláce v loňském roce. Stála kolem 13 milionů.

Restaurátoři opraví i vstup do hradu, cesty, osvětlení a celý areál se také nově oplotí. Jedná se o největší investici od 30. let dvacátého století.
Helena Gottwaldová
kastelánka hradu Šternberk

Rekonstrukcí projde i olomoucká radnice, konkrétně její střecha, infocentrum a samotný vstup. Chystá se rovněž projekt na opravu fasády. Na ní by se měly vrátit i staré sluneční hodiny, které dříve zmizely pod vrstvou barev.

  • Historici považují olomouckou radnici za druhou nejpamátnější v českých zemích, hned po pražské Staroměstské radnici. Její základní kámen byl na Horním náměstí položen už roku 1378. Město mělo tehdy soudní pravomoc, radnice sloužila jako věznice, mučírna, zbrojnice a zůstávala i tržnicí. Interiérové úpravy budovy radnice pocházejí z dílny přednosty tehdejšího městského stavebního úřadu Maxe Kresse, exteriérové úpravy dělal vídeňský architekt Georg Berger. Fasádu doplnily novogotické detaily a byla provedena nová malířská výzdoba s výjevy z historie Olomouce. Dominantou radnice je věž vysoká 75 metrů. Součástí budovy radnice je orloj.

A opraven by měl být také kostel svatého Mořice. Nová fasáda a oprava varhan si vyžádá 120 milionů korun. A o stejnou částku si řekne oprava známého poutního místa na Svatém Kopečku. „Tady budou návštěvníkům dokonce zpřístupněny nové prostory,“ zjistil Lukáš Horák.

  • Evropský dotační program ITI (Integrovaných územních investic) je zaměřený na rozrůstající se aglomerace. V České republice jich je sedm. Ta, která zahrnuje Přerovsko, Olomoucko a Prostějovsko, dostala téměř 4,5 miliardy korun. Peníze z tohoto programu půjdou do školství, dopravy, životního prostředí. Památek se ITI týká jen okrajově, přesto na jejich opravu přinese 375 milionů korun.

Co podniknou s dalšími miliardami

Olomoucká aglomerace chce výzvy k investicím dalších miliard korun vypsat na podzim, řekl primátorův náměstek Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL). „Výzvy mohou být vyhlášeny v polovině listopadu v oblastech týkajících se památek, mateřských škol, cyklodopravy, terminálů, telematiky, dostavby tramvajové tratě a podpory absolventů na trhu práce,“ doplnil. Výzvy z dalších oblastí budou podle něj vyhlašovány začátkem příštího roku.

Zdejší radnice už připravila úvodních více než 30 projektů téměř za 1,4 miliardy korun, které mají být spolufinancovány pomocí peněz z nových evropských fondů pro integrované územní investice ITI. Na seznamu projektů je například další část tramvajové trati na Nové Sady, nové úseky cyklostezek, odstavné kolejiště pro tramvaje či opravy škol a památek.

Na olomouckou aglomeraci mají směřovat peníze z Integrovaného regionálního operačního programu (1,6 miliardy Kč) a také z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (1,3 miliardy Kč). Operační program Doprava by měl do regionu zaslat až 855 milionů korun a operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání dalších 742 milionů korun. Z operačního programu Životní prostředí může aglomerace získat 200 milionů korun a z operačního programu Zaměstnanost 115 milionů korun.