Nástup do metra vozíčkářům usnadní pryžové nástavce

Pražský dopravní podnik se snaží udělat metro bezbariérové

Pražský dopravní podnik chce do konce roku 2017 na většinu stanic metra nainstalovat speciální pryžové nástavce. Ty mají vyplnit mezeru mezi nástupištěm a vagonem, a usnadnit tak cestování vozíčkářům a matkám s kočáry. V budoucnu by měly být nástavce na všech stanicích.

Mezera mezi nástupištěm a vagonem v pražském metru je široká skoro 20 centimetrů. Pro lidi s handicapem je to překážka. Malá přední kolečka vozíků se totiž často vzpříčí a v mezeře uvíznou. Někteří vozíčkáři se proto raději metru vyhýbají.

Vedení dopravního podniku se před několika měsíci rozhodlo problém začít řešit. Ve stanici Anděl proto nechali nainstalovat do mezery u prvních a posledních dveří gumové výplně. „Dopravní podnik plánuje postupně osadit všechny stanice pražského metra tímto profilem s tím, že prioritní jsou stanice, které jsou už bezbariérově přístupné,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy Aneta Řehková.

Kolik bude inovace stát, se zatím neví. Dopravní podnik musí nejdřív vyhlásit výběrové řízení na zhotovitele výplní. Ty kromě vozíčkářů uvítají i matky s kočárky.