Zpackaná rekonstrukce funkcionalistické památky. Ze zastávky na Obilním trhu moc nezbylo

Městská část Brno-střed musela vyměnit stavební firmu, která měla za úkol zrekonstruovat funkcionalistickou zastávku na brněnském Obilním trhu. Stavební práce se tak protáhnou až do května příštího roku. Původní firma podle městské části zastávku poškodila a chce po ní vymáhat dva miliony korun. Firma se hájí tím, že postupovala podle dohody.

Před devadesáti lety byla výkřikem moderní architektury. Dnes je z funkcionalistické zastávky na Obilním trhu v Brně torzo, které pozná už málokdo. Opravu zchátralé památky vysoutěžila firma, která podle radnice přístřešek místo opravy zničila.

„Nepostupovali podle projektu statiky, uložení výztuží, armování objektu,“ autor projektu obnovy čekárny Tomáš Rusín, kterého překvapilo, že tak malou stavbu „jde tak zpackat“.„Kdyby to dělala firma podle původního projektu, tak by to nemohlo nikdy dojít do takovéhoto stavu,“ dodává vedoucí odboru investičního a správy bytových domů, Brno - střed Tomáš Liškutin.

Funkcionalistická zastávka před 90. lety
Zdroj: archiv architektů RAW

Stavební firma ale s kritikou architektů a radnice nesouhlasí. „My jsme postupovali podle toho, co bylo dohodnuto na kontrolních dnech. Projekt bouracích prací byl špatný, pokud bychom to dělali úplně proti projektu, tak by to spadlo na zem a nebude co zachraňovat,“ řekl Zdeněk Helma ze stavební firmy. Řekl, že jeho společnost nic nezničila, ale zachraňovala. Kulturní památky renovuje od devadesátých let.

Radnice Brna - středu firmě vypověděla smlouvu a chce po ní vrátit peníze i nahradit škodu. Dva miliony korun plánuje vymoct soudní cestou. Zbytky zastávky převzala jiná firma a betonovou konstrukci zase zbourala. Na zastávku pověsila ceduli „zastávku opravujeme po předchozí firmě“.

Podle Viktora Jaroše z firmy Tocháček bude objekt opravený až na jaře, protože v zimě nebude možné některé části dělat. Za druhou fázi oprav podle smlouvy radnice zaplatí dva miliony sedm set tisíc korun. 

Než bude čekárna opravená, možná už nebude kulturní památkou

Autor projektu obnovy čekárny Tomáš Rusín je přesvědčen o tom, že zachránit se podaří asi padesát pět procent čekárny. Měla by být podle něj plně funkční, ovšem bez záchodů, které byly v suterénu. „Podzemní část je zakonzervována, není síla ji provozovat ani zrekonstruovat a současné normy ji neumožní otevřít, jak byla původně konstruována,“ řekl Tomášv Rusín. Obnova památky počítá s terasou z umělého kamene, luxfery, původní ocelové konstrukce budou repasovány a vráceny zpět.

Právě kvůli tomu, že zastávka z roku 1926 postavená podle návrhu architekta Oskara Pořísky už zastávku připomíná jen zdaleka, hrozí jí vyjmutí ze seznamu kulturních památek. Ministerstvo kultury o tom ale zatím ještě nerozhodlo.

Památkáři se zrušením památkové ochrany nesouhlasí

Brněnští památkáři se zrušením památkové ochrany nesouhlasí. Připouštějí ale, že zastávka, která byla dříve funkcionalistickým klenotem, byla poničena. „Obnova památek moderní architektury je velmi komplikovaná především z důvodu často zjišťované nemožnosti obnovy původních materiálů postižených korozí,“ řekl už dřív ředitel brněnského pracoviště Národního památkového ústavu Zdeněk Vácha. Také městská část Brno-střed a architekti projektu obnovy čekárny jsou pro zachování památkové ochrany objektu.