Kauza Opencard: Odsouzený pražský úředník si stěžuje u Ústavního soudu

Exšéf odboru informatiky pražského magistrátu Jiří Chytil, kterého soud potrestal v souvislosti s projektem Opencard osmnáctiměsíční podmínkou, si stěžuje u Ústavního soudu. Chytilovi a jeho kolegovi Ivanu Seyčekovi Nejvyšší soud letos v červnu odmítl dovolání, s čímž Chytil nesouhlasí.

 Magistrátní úředníci Ivan Seyček a Jiří Chytil spolu se třemi kolegy, které soud zprostil viny (Miroslav Čadský, Zdeněk Jánský a Ladislav Kendík), odpovídali za průběh zakázky na vybudování pražského centra služeb Opencard v letech 2006 a 2007, tedy v době, kdy Prahu řídil primátor Pavel Bém (ODS). Ten v kauze figuroval pouze jako svědek.

Podle soudu Chytil od firmy Haguess nevymáhal smluvní pokutu za opožděné plnění smlouvy, čímž městu způsobil třímilionovou škodu. Dostal podmínku na rok a půl.

Obžalobě čelí i deset bývalých radních Prahy

Seyček a další úředníci pak podle obžaloby uzavřením smlouvy s Haguess Praze způsobili škodu 67 milionů korun. Zadavatel tendru Seyček podle rozsudku omezil přístup ostatním zájemcům a nechal řízení probíhat v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Tendr díky tomu vyhrála společnost Haguess, jejíž nabídka nesplňovala zadávací podmínky a byla pro Prahu ekonomicky nevýhodná. Seyčka soud poslal do vězení na tři a půl roku.

Obžalobě kvůli Opencard čelí také deset bývalých radních Prahy včetně někdejších primátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09). Podle státního zastupitelství zvýhodnili firmu Haguess při zadání zakázky na podporu programového vybavení k projektu Opencard. Bývalí radní vinu popírají, kvůli licenčním smlouvám prý nemohli postupovat jinak.