Soud osvobodil dvojici policistů: Úmrtí Roma nezavinil jejich zásah, ale delirium tremens

Sokolovský soud zprostil obžaloby dvojici policistů, kteří zasahovali proti Romovi Ľudovítu Kašparovi. Ten ale po dvou dnech zemřel. Také tento vleklý případ nakonec rozhodl po čtyřech letech až revizní posudek, podle kterého bylo příčinou smrti alkoholové delirium tremens. Předchozí posudky se totiž v zásadních věcech rozcházely. Páteční verdikt okresního soudu je pravomocný, po výslechu znalců totiž navrhl zproštění obvinění sám státní zástupce.

Policisté Kašpara v roce 2012 zadrželi, protože napadal lidi a byl agresivní. Vítězslav Novák a Pavel Herink u soudu popisovali, že se při zásahu choval 33letý Rom podivně. Měli dojem, že je pod vlivem alkoholu – muž ale dechovou zkoušku odmítl, policistům prý vyhrožoval a tvrdil, že má u sebe nůž.

Policisté proto proti němu zasáhli a po boji ho spoutali na břiše a snažili se ho udržet na místě pomocí páčení teleskopickými obušky. Poté ale Rom zkolaboval a o dva dny později v nemocnici zemřel. Krevní testy přitom neprokázaly, že by měl v krvi alkohol. 

Protichůdné posudky: Otok mozku od obušků vyvrátil až ten revizní

Jsme fakt rádi, že soud rozhodl takhle: vlastně v souladu s naším celkovým přesvědčením, protože jsme věděli od začátku, že jsme nic neudělali – že jsme postupovali správně.
Vítězslav Novák
jeden z dvojice policistů

Na stranu zasahujících policistů se postavila dvojice sokolovských znalců Rudolf Macháček a Tereza Balcarová, podle kterých nešla souvislost policejního zásahu s Kašparovou smrtí prokázat. Jenže Jiří Hladík z Ústavu soudního lékařství z nemocnice na pražských Vinohradech byl naopak přesvědčen o tom, že policisté svým zásahem úmrtí Kašpara přímo zavinili.  

Soud nejprve zjišťoval, zda se nemohl zesnulý muž udusit po použití pepřového spreje. Pražští znalci se přikláněli k verzi, že policisté při páčení teleskopickými obušky Kašparovi, když ležel na břiše, znemožnili dýchání, a způsobili tak otok mozku. Tuto variantu ale revizní posudek nakonec vyvrátil.

„Neprokázala se příčinná souvislost mezi jednáním obžalovaných a smrtelným následkem, tedy úmrtím poškozeného. Znalecký posudek lékařské fakulty univerzity v Olomouci jasně prokázal, že příčinou smrti bylo delirium tremens, tedy rozvrat organismu následkem chorobného stavu,“ uvedl soudce Milan Tomeš.

„I kdyby zásah policistů způsobil krátkodobé přerušení přívodu vzduchu, v žádném případě by u poškozeného nemohl způsobit tak rozsáhlý rozvrat organismu. Poškozený by pravděpodobně zemřel i bez policejního zásahu, a pokud ne ten den, tak při nejbližší příležitosti, kdy by neměl přísun alkoholu,“ uvedl u soudu znalec z olomoucké neurologické kliniky Karel Urbánek.

Přestože podle posudku Kašpar prokazoval všechny typické příznaky deliria, rozuzlení případu trvalo přes čtyři roky. Komplikací byla především absence nezávislých svědků z místa události a také nedostatek informací o Kašparově předchozím životě.

Pozůstalí žádali od policistů odškodné milion korun (zdroj: ČT24)

Pozůstalí chtěli od policistů odškodné milion korun. Podle soudu ale hlídka neporušila žádné předpisy. Pokud by tak pozůstalí chtěli ve sporu dál pokračovat, museli by požádat o obnovu řízení. To je ale možné jen v případě, že by se objevily nové skutečnosti.