Dálnice vzala Klimkovickým trasy pro turisty. Chybí i slíbená protihluková opatření

Klimkovičtí si stěžují i na hluk

Už téměř osm let po dálnici D1 ve směru Bílovec–Ostrava projíždějí auta. Ale podmínky, které na začátku stanovilo ministerstvo zdravotnictví, dodnes dodrženy nebyly. Chybějí zejména protihluková opatření. A nebyly zřízeny ani nové turistické cesty. Ty původní byly totiž zničeny při výstavbě dálnice.

Pavla Nováková může se svým synem vycházet pouze na krátké procházky. S kočárkem by totiž na úzké cestě mohla spadnout do strže. Trasy, po kterých by jinak mohla chodit, padly za oběť dálnici D1. Ředitelství silnic a dálnic přitom mělo podle místostarosty Klimkovic Jakuba Unucky postavit chybějící turistické trasy už před šesti lety.

Problém s turistickými trasami se tady v Klimkovicích řeší už osm let. Na své náklady město upravilo necelé dva kilometry a přišlo je to na více než 8 milionů korun.

Měření hluku neproběhlo

Další nedodrženou podmínkou je měření hluku. Ani to za celou dobu provozu dálnice neproběhlo.

  • Klimkovický tunel, na jehož hlučnost si stěžují nedaleko žijící obyvatelé, je dlouhý více než jeden kilometr. Otevřen byl 6. května roku 2008. O pět let později provedení tunelu zástupci ŘSD reklamovali. Na řadě míst do něj mělo zatékat.
  • Stavba se nachází na dálničním úseku mezi Ostravou a Bílovcem na Novojičínsku, je jediným dálničním tunelem na D47. Dvěma samostatnými dvoupruhými tubusy, které měří přes kilometr, projíždějí řidiči od loňského května. Tunel vede klidovým územím, které chrání přilehlé lázně Hýlov od dálniční dopravy.

„Podmínky, které stanovilo ministerstvo zdravotnictví, nejsou naplněny. V krajním případě podáme žalobu. Už jsme oslovili i našeho právního zástupce,“ sdělil Zdeněk Husťák.
Pan Hrbáč bydlí necelých dvě stě metrů od dálnice. Nadměrný hluk trápí jeho rodinu i blízké sousedy.

„Ten hluk je dán i klimatickými podmínkami. Když někdo vyjede z toho tunelu, kde je osmdesátka a pak to rozjede, aby se dostal na tu správnou rychlost, je to znát,“ doplnil.

Zástupci ŘSD se k problémům, které popisují Klimkovičtí, do uzávěrky reportáže nevyjádřili.