Oslavy 17. listopadu: Už žádné svíčky v průchodu, pietní místo bude v novém

Průchod zůstane uzavřen, pamětní deska bude na průčelí (zdroj: ČT24)

Podloubí na Národní třídě v Praze, kde si lidé každý rok připomínají výročí 17. listopadu, prochází rekonstrukcí. Nově bude pamětní deska umístěna na průčelí domu, lidé tak už nebudou zapalovat svíčky uvnitř průchodu – ten zůstane po opravách zavřený. Práce mají být dokončeny tak, aby to nenarušilo letošní pietní akce k výročí Sametové revoluce.

Kaňkův palác vlastní Česká advokátní komora. Podle její mluvčí Ivy Chaloupkové přicházely v posledních letech takové davy lidí, že se situace stávala neudržitelnou. V průchodu totiž vznikaly malé požáry, když svíčky zapalovaly věnce, a podle Chaloupkové bylo jen otázkou času, kdy dojde k požáru celé budovy nebo poškození zdraví návštěvníků. 

Památkáři proti přestavbě nic nenamítali, protože se palác vrátí do původního stavu před rokem 1953, kdy bylo podloubí uměle vybudováno. Součástí by nově měla být i malá galerie s velkoformátovými fotografiemi dokumentující Sametovou revoluci.

Samotný památník pak má být umístěn u hlavního vchodu. Rozšířit se také má chodník před domem, ale tak, aby to neomezilo dopravu po Národní třídě.