Brno bojuje se žloutenkou. Přesto na některých veřejných toaletách chybí mýdla a papírové utěrky

Každý týden přibývá zhruba desítka lidí, kteří se v Brně nakazí žloutenkou. Hygienici na to upozorňují hlavně úřady a zdravotnická zařízení. Na některých veřejných toaletách tam přesto chybí základní hygienické prostředky. A to i v některých zdravotnických zařízeních.

Mytí rukou je nejdůležitější prevencí nákazy žloutenkou. Lidé s příznaky hepatitidy hledají pomoc u lékařů. Jenže právě tam, nejčastěji na toaletách se může virus šířit. Například na poliklinice Lesná v Brně si ale lidé nemají možnost umýt ruce mýdlem a použít papírovou utěrku. Musí jim stačit jen tekoucí voda. „Budeme správce informovat, aby toalety kontroloval častěji,“ reagoval na výtku redaktorky České televize mluvčí úřadu městské části Martin Ingr.

Naopak toalety v nemocnici U svaté Anny jsou v pořádku. Musejí je ale zamykat. „Na toalety nám sem začali chodit lidé bez domova,“ řekla tisková mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Další prevencí onemocnění je očkování. Lidí, kteří se v Brně nechávají proti žloutence očkovat, proto přibývá. Lékaři z brněnského Zdravotnického ústavu aplikovali letos o třicet procent víc vakcín než vloni. „Naočkovat se může nechat i ten, kdo přišel s virovou hepatitidou typu A do styku. Nejpozději ale do sedmi dnů,“ říká lékařka oddělení očkování a cestovní medicíny Anna Přívorová.

Brno nechá naočkovat strážníky i bezdomovce

Brněnský magistrát chce proto očkovat městské strážníky a některé úředníky. Vakcinaci město zajistilo pro dvě stě šedesát strážníků a tři stovky pracovníků odboru sociální péče a také Centra sociálních služeb.

Náklady na očkování budou víc než milion a půl a dalšího skoro půl milionu budou stát vakcíny pro lidi bez domova. Ti k tomu ještě dostanou za odměnu padesátikorunovou stravenku.