Armáda eviduje nejvíc aktivních záložníků za poslední léta. Vojenská uniforma láká muže i ženy

Armáda eviduje nejvíc zájemců o účast v aktivních zálohách za poslední léta. Silnou motivací je pro ně i odměna, která se od prvního července na základě novely zákona zvýšila z dvanácti na osmnáct tisíc korun. Zvýšený zájem ale také ovlivnila horšící se bezpečnostní situace v Evropě.

Bohuslav Dokoupil vyměnil na šest týdnů sedavé zaměstnání v kanceláři za povely, zbraně a uniformu. Důvodem je vlastenectví i obava o osobní bezpečnost v nejisté době. „Ještě bych k tomu přidal sportovní založení i fakt, že mě vojna minula, když jsem vyšel ze školy,“ říká účastník výcviku aktivních záloh Bohuslav Dokoupil.

Každý pátý výcvik nedokončí

Lidí jako Bohuslav Dokoupil se jen na léto sjelo do Vyškova dalších sedmdesát pět. Oproti minulým letům je to dvojnásobek. „Letos je to rekordní počet,“ říká velitel výcviku René Pašák. Nováčci mají za sebou dva týdny výcviku. A čekají je ještě další čtyři. Podle statistiky skončí každý pátý z nich. Ať už dobrovolně, nebo proto, že nesloží závěrečnou zkoušku.

Na výcviku aktivních záloh ve Vyškově natáčel redaktor Michal Cagala (zdroj: ČT24)

O účast v aktivních zálohách mají zájem i ženy

O účast v aktivních zálohách má zájem i stále více žen. Učitelka Zuzana Maňáková patří k jedné z devíti, které se zbraní v ruce běhá po cvičišti vyškovských kasáren. „Samozřejmě rodina na mě koukala, co jsem si to vymyslela, ale myslím, že by si to měl vyzkoušet každý člověk, ať už je to žena, nebo muž,“ je přesvědčená o své účasti na výcviku Zuzana Maňáková.

K prvnímu srpnu armáda evidovala 1388 členů záloh. Jejich řady se od začátku roku rozrostly o víc než stovku lidí.

Události, komentáře: Je o aktivní zálohy zájem? (zdroj: ČT24)