Počkej si, Ameriko! Plzeňský památník nebude opravený dřív než za rok

Plzeňský památník Díky, Ameriko! vzpomínající osvobození města Pattonovými vojsky nebude opravený dřív než za rok – a pietní akt květnových Slavností svobody, připomínající události jara '45, tak zřejmě bude muset oproti předpokladům znovu proběhnout na jiném místě.

Únorové měření dvanáctitunových žulových pylonů, které pomník Díky, Ameriko! tvoří, ukázalo, že jsou oba ve špatném stavu a hrozí zřícením. Město se proto rozhodlo pro rekonstrukci a tradiční pietní akt, který se na křižovatce U Práce každoročně 6. května koná, musel proběhnout o pár set metrů dál pod terasami Velkého divadla, u pomníku generála G. S. Pattona.

Původně se počítalo s tím, že v následujícím roce proběhne vzpomínka na americké osvobození na tradičním místě, nyní se ale ukazuje, že to nebude možné, protože nové pylony město nesežene včas. Odhadovaných deset milionů potřebných na pořízení nových pylonů potřebuje nechat schválit, a zastupitelstvo se sejde až v září.

„Zařazení položky do rozpočtu města je vždy odvislé od odhadu a my jsme ten odhad neměli ani v květnu, ani v červnu, kdy zastupitelstvo zasedalo,“ informoval technický náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář. „V tuto chvíli máme připraveny technické podmínky a chtěli bychom, aby byly v září přiděleny finanční prostředky na tuto akci.“

Dejte Plzni rok

Teprve pak se podle Pavla Šindeláře, technického náměstka plzeňského primátora, rozeběhne výběr vhodného kamene i vlastní výběrové řízení. „Dodací lhůty odhaduji minimálně na rok.“

Podle náměstkova dřívějšího vyjádření pro Plzeňský deník by kámen i jeho montáž mohl nabídnout některý z českých dodavatelů, předběžných zájemců už se prý radnici ozvalo víc. Tuzemský původ kamene ale už na jaře zpochybnil projektant památníku Jan Soukup, podle kterého se v žádném českém lomu nepodaří podobné žulové pylony vytěžit.

Odstraněné sloupy pro pomník odhalený v roce 1990 totiž sice dodal český lom v Řásné u Mrákotína, podle Soukupa se ale už tehdy zjistilo, že má jeden z kvádrů prasklinu, a bylo potřeba ho opravovat. „Potřebujeme tvrdou a jemnozrnnou žulu. Toto musím do projektu dát, a potom je výběr lomů velice úzký,“ uvedl architekt.

Zpátky na křížení Americké a Klatovské třídy by se měly pylony objevit nejpozději na jaře roku 2018. 

Reportáž: Opravy pomníku Díky, Ameriko! se zpozdí (zdroj: ČT24)