Olomoučtí vědci rychle odhalí padělaný alkohol i kosmetiku. Díky nové metodě

Olomoučtí vědci vyvinuli novou metodu, která má snadno a rychle odhalit nejen padělané lihoviny, ale také parfémy či další kosmetiku. Na vynálezu se podíleli vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Univerzity Palackého v Olomouci, kteří pro identifikaci originálních výrobků využívají speciální molekuly.

O vynález už projevili zájem první investoři. Univerzita bude metodu chránit evropským patentem.

„Jednoduchá metoda olomouckých vědců zabere jednomu pracovníkovi pouhé dvě minuty. Stačí už při tvorbě určitého výrobku, tedy například výrobě alkoholu, do této tekutiny dát speciální molekuly na bázi nanočástic stříbra,“ uvedla redaktorka České televize Zuzana Glacová-Kozáková. Do výrobku přitom producent přidává velmi malé množství těchto částic, které nezmění chuť ani případnou barvu výrobku.

Odhalování padělků

„Tyto molekuly fungují jako zámek, který výrobek chrání. Nanomateriál na bázi magnetických částic a nanostříbra s ukotveným chemickým klíčem pak dokáže tyto molekuly zcela selektivně nalézt, účinně separovat z prostředí pomocí magnetického pole, a hlavně nesmírně citlivě stanovit pomocí metody povrchově zesílené Ramanovy spektroskopie,“ sdělil ředitel centra Radek Zbořil.

Parametry molekul i nanomateriálu s chemickým klíčem zná pouze výrobce, který s jejich pomocí může rychle a spolehlivě odhalit padělky výrobků. Nová metoda má podle vědců obrovský komerční potenciál. „Může se uplatnit především v potravinářském průmyslu, ale i kosmetice nebo při výrobě a distribuci pohonných hmot,“ míní Václav Ranc, který se na vývoji metody podílel.

Chemický zámek přidaný do produktu je podle Rance identický s přírodními látkami, není toxický a nezatěžuje životní prostředí. „Přidává se navíc v mimořádně nízkých koncentracích, které nedokážou odhalit konkurenční metody. Náklady na takovou ochranu jsou v porovnání s cenou výrobku minimální. Kromě spotřebitelů tak technologii určitě ocení především výrobci,“ podotkl Ranc.

Nápad podle Zbořila vzešel ze základního výzkumu RCPTM. Stejný autorský tým před časem publikoval v časopise americké chemické společnosti Analytical Chemistry práce využívající podobný nanokompozit k detekci rekordně nízkých koncentrací diagnosticky významných molekul v krvi nebo mozkomíšním moku.

„Odtud byl už jen krůček k myšlence, že nutně nemusíme pomocí nanoklíče molekuly jen hledat a stanovovat jejich koncentrace pro medicínské aplikace, ale že je můžeme ve formě jakéhosi zámku cíleně přidat do produktů, abychom ochránili jejich autenticitu,“ podotkl Zbořil.

Vědci chtějí nového vynálezu využít nejen v alkoholovém průmyslu, ale například i v kosmetice při padělání parfémů nebo pančování a ředění pohonných hmot. Náklady na takovou ochranu výrobku jsou přitom podle olomouckých vědců minimální a neměla by se tak změnit ani cena výrobků, do kterých by byl tento ochranný patent přidáván.

Pracovníci Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Univerzity Palackého si proto nechali tuto metodu patentovat na českém i evropském trhu. O vynález už projevily zájem i firmy ze Spojených států.