Karviná chce prodat bývalé zámecké konírny. Má už zájemce

Bývalé zámecké konírny v Karviné, které nejsou v posledních letech využívané a chátrají, čeká nejspíše rekonstrukce. Po letech chátrání o ně projevil zájem investor. Městu předložil plán rekonstrukce i využití kulturní památky.

Záměr prodat památkově chráněné nemovitosti už schválili zastupitelé. Město v současné době eviduje jediného zájemce, jde o společnost Trestles, která v minulosti například investovala do rekonstrukce zámku v Petrovicích u Karviné.

„Zastupitelé schválili záměr prodeje. Smlouva by se měla podepisovat v září,“ řekla mluvčí města Šárka Swiderová. Dodala, že do té doby se mohou přihlásit i další potenciální zájemci. Magistrát pak budovy prodá tomu, kdo nabídne více. „Ohled ale budeme brát i na investiční záměr. Konírny i po rekonstrukci musí sloužit veřejnosti. To vyžaduje územní plán,“ uvedla mluvčí.

Karviná chce prodat konírny (zdroj: ČT24)

Dodala, že odhadovaný rozsah další investice do opravy budov se pohybuje od 60 do 100 milionů korun. „Máme zájemce, který objekty chce opravit, zhodnotit a otevřít veřejnosti. Přitom samozřejmě zachová ráz místa. Schválením záměru ale dáváme možnost i jiným kupcům, důležité pro nás bude využití a nabídková cena,“ uvedl primátor Tomáš Hanzel.

Konírny vlastně tvoří dvě budovy. Bývalá mléčnice a samotná konírna s kočárovnou. „Nevíme, kdy přesně vznikly, ale tušíme, že by to mohlo být v souvislosti se založením zámeckého parku. Mohlo by to být kolem roku 1804,“ sdělil kastelán zámku Fryštát Radim Kravčík, podle něhož v takzvané mléčnici chovali majitelé dvanáct krav. „Byly vybraného švýcarského plemene. Poskytovaly občerstvení šlechtě při procházkách parkem,“ dodal.

Objekty, které sloužily jako hospodářské zázemí zámku Fryštát, postavili jeho tehdejší majitelé – slezská hrabata Larisch-Moennichové. S masivní výstavbou v Karviné začali hlavně ve druhé polovině devatenáctého století. Tehdy příslušníci rodu také podnikali v uhelném průmyslu.

Dnešní půdorys koníren vznikl v roce 1850. Současný stav je ale také výsledkem jejich letitého využívání k různým účelům. Oba objekty na jaře 2007 dokonce vyhořely.

Město se už v minulosti stavby pokusilo neúspěšně prodat. Objevily se plány na přebudování koníren v kongresové centrum, hotel či centrum ekologické výchovy. V roce 2007 Karviná uvažovala o rekonstrukci do podoby vzdělávacího a kulturního centra za pomoci dotace z EU. Měla tam být galerie, uvažovalo se i o minipivovaru s lázněmi a muzeem a o malém hotelu. I z těchto plánů nakonec sešlo.

V roce 2013 se město neúspěšně pokusilo areál prodat v dražbě s vyvolávací cenou znalce 2,9 milionů korun. „Tehdy se nepřihlásil ani jeden zájemce. Letos znalec stanovil cenu na 2,2 milionu korun,“ řekl Swiderová. Dodala, že město nebude po kupci požadovat cenu stanovenou posudkem, ale počítá s nižší částkou. „To s ohledem na náročnost rekonstrukce, zchátralost objektu, komplikovaný příjezd k areálu a nutnost dbát při opravách a využití předpisů památkové péče,“ dokončila.