V Anníně rozdmýchali po 70 letech žár sklářského řemesla

Události ČT: Poezie sklářství se vrátila do Annína (zdroj: ČT24)

Po 70 letech začala v Anníně u Sušice opět fungovat nová sklářská pec, jejíž předchůdkyně nepřežila poválečná léta. Nyní se znovu rozhořel plamen pod pánví, sklo se taví, a šikovné ruce sklářského mistra Jiřího Kozla z Vimperka mohou navázat na staletí trvající tradici.

„Je to práce se živlem a sklo je nevyzpytatelný materiál. Také to hned tak někdo neumí,“ hodnotil ve zkratce řemeslo při zahájení provozu mistr sklář. Annínská sklárna je druhým nejstarším funkčním provozem v Česku, první vyrobené sklo se tu zablýskalo už v roce 1796. Podle historičky a kurátorky sklářského muzea Jitky Lněničkové byla annínská sklárna za 220 let své historie velice slavná a její sklo se prodávalo po celém světě.

Původní pec byla zbořená po válce a zůstala jen brusírna. Nový majitel sklárny a provozovatel brusírny, šumavský podnikatel Petr Švrčula, loni otevřel v Anníně sklářské muzeum. Jeho snem ale bylo obnovit před mnoha desetiletími zastavenou prvovýrobu.

Práci sklářského mistra mohou návštěvníci vidět v rámci prohlídek. Mohou si v brusírně nechat vybrousit vlastní motiv. Ve vedlejší sklářské huti, kde se rodí číše, vázy či svícny, si mohou vyfouknout skleněné předměty. Další atrakcí je annínské sklářské muzeum, které představuje dlouhé dějiny sklárny i zhruba 200 kusů jejích historických výrobků od konce 18., ale hlavně z 19. století. Pro děti tu funguje herna.