Cestující v Brně čeká v létě řada omezení na silnici i na železnici

Řidiči v Brně a okolí i cestující na železnici se v létě budou muset obrnit trpělivostí. Práce budou probíhat na dálnici D1, D2 i na silnicích nižších tříd po celém městě. Na železnici čekají cestující komplikace zejména na hlavním nádraží z důvodu rekonstrukcí nástupišť a podchodů.

Během letních měsíců, od 11. června do 11. září, proběhne částečná výluka na brněnském hlavním nádraží, při které dojde k rekonstrukci zastřešení na druhém a třetím nástupišti. Vlivem rekonstrukce dojde k rozdělení či změně trasy některých vlakových linek. Ve stejném termínu bude probíhat výluka vždy jedné koleje v úseku Brno hl. n. – Brno-Židenice. Železničáři plánují kromě rekonstrukce kolejí opravit také některé železniční mosty na trati. Omezení se dotknou zejména vlakových linek S2 a S3.

Plánované výluky vlakové dopravy (zdroj: ČT24)

Stavební práce na hlavním nádraží budou probíhat také v obou podchodech vedoucích na nástupiště. „Do prvních srpnových dnů zůstane částečně uzavřen menší z podchodů, hlavní podchod vedoucí z nádražní haly bude kompletně uzavřen od 9. srpna až do září,“ upozorňuje Jan Palán z Regionálního obchodního centra Českých drah.

Další výluka zkomplikuje ve dnech 4.–18. června železniční dopravu na trati číslo 300 v úseku Chrlice–Křenovice horní nádraží. Kvůli plánované údržbě trati budou všechny vlaky jižní linky S2 nahrazeny autobusy.

Všechny informace včetně výlukových jízdních řádů jsou na nástěnkách ve stanicích nebo na webových stránkách Českých drah.

Komplikacím se nevyhnou ani řidiči

Velkou zkouškou nejen pro obyvatele Brna bude rekonstrukce dálnice D1 poblíž brněnské městské části Slatina. Ředitelství silnic a dálnic zde plánuje rekonstruovat pravý pruh dálnice o délce pěti kilometrů, dalších devět kilometrů pravého pruhu pak poblíž Vyškova. Silničáři chtějí opravit i silniční most nad dálnicí poblíž Tvarožné u odpočívadla Rohlenka. Opravy probíhají i na dálnici D2 v místě křížení s dálnicí D1. Práce by zde měly skončit na konci července.

  • rekonstrukce vozovky dálnice D1 v úseku 199. až  204. kilometru vpravo (červen až září 2016)
  • rekonstrukce mostu na dálnici D1 v úseku 206. kilometru (srpen až listopad 2016)
  • rekonstrukce vozovky dálnice D1 v úseku 220. až 229. kilometru vpravo (květen až srpen 2016)
  • rekonstrukce vozovky, uzavřený nájezd na dálnici D1 v úseku 177. až 182. kilometru (březen až červenec 2016)
  • rekonstrukce vozovky dálnice D2 v úseku 0,4 – 3. kilometru vlevo (duben až červen 2016)

Mimo dálnic čekají řidiče i uzavírky ve městě. „Jsou to probíhající uzavírky na silnici I/42 v ulici Poříčí, dále uzavírky místních komunikací v ulici Minská/Horova a v ulici Olomoucké, které skončí v létě,“ prozradil Dušan Kotisa z odboru dopravy Magistrátu města Brna. Významná rekonstrukce spojená s uzavírkou bude na silnici II/640 na ulici Hradecká, která bude probíhat od poloviny července do konce srpna.

Aktuální dopravní informace najdou řidiči na stránce, kterou spravuje Ředitelství silnic a dálnic ČR. Mapa s informacemi ohledně provozu a uzavírek na území města Brna je k dispozici na internetových stránkách.   

Matěj Maděra

Autor je studentem žurnalistiky Masarykovy univerzity v Brně