Těžba uranu na Vysočině končí. Nová průmyslová zóna zaměstná stovky lidí

Těžba uranu na Vysočině letos skončí. V Dolní Rožínce na Žďársku pak začnou sanační práce a pracovníky uranových dolů čeká hromadné propouštění. Vláda slíbila, že pomůže zmírnit sociální dopady tohoto opatření. Premiér Bohuslav Sobotka při návštěvě kraje uvedl, že dojde ke zřízení průmyslové zóny v Bystřici nad Pernštejnem.

Na výstavbu průmyslové zóny poskytne vláda 17 milionů korun. Za tuto sumu se vybudují nové inženýrské sítě, přeloží se elektřina, plyn, kanalizace a voda. Dojde i ke zřízení příjezdové silnice. O chystanou zónu už projevily zájem dvě firmy z regionu, které prý zaměstnají stovky pracovníků.

Sanační práce se odehrají v průběhu roku 2017. O práci v dolech tak přijdou dvě až tři stovky lidí. Nenaplnily se tak černé scénáře, které prorokovaly propouštění tisícovek zaměstnanců.  

Laboratoř protahuje úplný konec

V uranovém dole Rožná bude do letošního jara dokončena podzemní laboratoř. Bude sloužit Správě úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) pro experimenty umožňující testovat chování hornin v podmínkách hlubinného úložiště pro vyhořelé jaderné palivo, které by mělo být v Česku postaveno do roku 2065.

Vybudováním laboratoře se podle některých protahuje závislost regionu na důlní činnosti. Stát by se prý měl raději zaměřit na posílení investic do průmyslové zóny nedaleké Bystřice nad Pernštejnem a na rekvalifikování zaměstnanců dolu.