Praha zná obsazení rady, Stropnický v ní nebude

ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) se domluvily na personálním obsazení pražské rady. Předseda Strany zelených Matěj Stropnický, o jehož nominaci se vedly mezi stranami spory, v radě nebude. Nově v ní budou Karel Grabein Procházka (ANO), Petra Kolínská (SZ) a Irena Ropková a Daniel Hodek (oba ČSSD).

Od rozpadu koalice v říjnu vládla Praze sedmičlenná rada. Nyní bude rada opět jedenáctičlenná, náměstkyní primátorky se stane Kolínská. „Konkrétní kompetence zůstanou tak, jak jsou, v případě nových radních se budou ještě dolaďovat,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Hodek bude mít na starosti sociální politiku, Dolínek bude mít dopravu a sport a Ropková vzdělávání a Evropské fondy, v rámci jejich gescí si to proměnili,“ dodala primátorka.

Dohodli jsme se, že rozvod neplatí a že to spolu znovu zkusíme.
Miloslav Ludvík
člen zastupitelstva za ČSSD

Rozpory při domlouvání koalice způsobila v minulých týdnech nominace Stropnického do rady. ANO a ČSSD to odmítly a zelení nakonec ustoupili. „Nám šlo o programové priority,“ řekl k odstoupení Stropnického od nominace předseda pražské SZ Ondřej Mirovský.

  • Za ANO: Adriana Krnáčová, Eva Kislingerová, Libor Hadrava, Radek Lacko.
  • Za ČSSD: Petr Dolínek.
  • Za Trojkoalici: Jana Plamínková, Jan Wolf.
  • Noví členové: Karel Grabein Procházka (ANO) jako radní pro majetek, Petra Kolínská (SZ) jako radní pro územní plánování a rozvoj, Irena Ropková (ČSSD) jako radní pro vzdělávání a evropské fondy a Daniel Hodek (ČSSD) jako radní pro sociální oblast.
Noví pražští radní
Zdroj: ČT24

Strana zelených rovněž stáhla ze svých požadavků zvýšení daně z nemovitosti, které vadilo ANO. Do koaliční smlouvy se ale doplní pět programových požadavků, mimo jiné vznik fondu na sociální bydlení nebo budoucnost objektů nákladového nádraží Žižkov a centra Klinika.

Požadavky Trojkoalice
Zdroj: ČT24

Stropnický by mohl vést dopravní výbor

Ještě nejsou domluvena složení magistrátních výborů. Zástupci stran pouze uvedli, že nově by měl být předsedou dopravního výboru právě Stropnický. „Vše je to otázka matematiky, výboru nesmí předsedat zástupce strany, která má v dané gesci radního či náměstka,“ řekl vyjednavač ČSSD Miloslav Ludvík. „Obsazení výborů je v jednání, ale počítáme i s tím, že dopravní výbor by vedl pan Stropnický,“ řekl Procházka. 

Jedinou z nově volených radní, která již ve vedení města byla, je Irena Ropková. Na starosti měla až do odvolání loni v říjnu školství a sociální oblast. Karel Grabein Procházka je pražským zastupitelem, Petra Kolínská byla donedávna radní na Praze 6 a Daniel Hodek je místostarostou Prahy 1. Ten by měl podle Ludvíka na Praze 1 zůstat, avšak nebude tam takzvaným uvolněným radním. Jeho hlavní prací bude funkce na magistrátu.

Ve čtvrtek by už v rámci pravidelného jednání zastupitelstva mělo dojít na dovolování jednotlivých radních a následně i na volbu vedoucích jednotlivých výborů. Potom by měla být rada, tedy i vedení Prahy, opět kompletní po šesti měsících.
Oldřich Borůvka
redaktor ČT

Samotná koaliční smlouva a její dodatek by měla být podepsána ve čtvrtek ráno před jednáním zastupitelstva. „Já předpokládám, že ji podepíšeme ve čtvrtek ráno, nebo ve středu večer, ale na tomto jsme se ještě nedomlouvali, ale žádný rozpor v tom již není, jen to doladíme a opravíme gramatické chyby,“ řekla Krnáčová.

Strany budou mít v 65členném zastupitelstvu většinu 34 hlasů. Původně měla koalice 33 hlasů, do klubu ČSSD ale vstoupila nezávislá zastupitelka Monika Krobová-Hášová, která kandidovala za TOP 09, po volbách ale ze strany i jejího klubu odešla.

  • Konflikty v pražské koalici eskalovaly loni v srpnu. Radní neschválili ani jeden z klíčových materiálů, které předkládal náměstek Stropnický. Problematiku pražských stavebních předpisů převzala místo něj do gesce primátorka Krnáčová. Stropnický poté řekl, že situaci v pražské koalici považuje za neudržitelnou. Pražské ANO a ČSSD začaly v reakci na vystupování Stropnického v médiích požadovat jeho odvolání z funkce náměstka. Zastupitelé za ČSSD se nakonec shodli, že jsou připraveni i zvednout ruku pro odvolání Stropnického, pokud někdo hlasování navrhne.
  • V září předseda magistrátního klubu ANO Michal Hašek řekl, že Trojkoalice opakovaně nedodržuje koaliční smlouvu a setrvání Stropnického v radě je neudržitelné. Stropnický přišel o další kompetence, což Trojkoalice označila za porušení koaliční smlouvy ze strany ANO a ČSSD. Tříhodinové jednání koalice nevedlo k žádnému výsledku. ODS neúspěšně navrhla zařadit na program jednání odvolání radních. Zdůvodnila to špatným fungováním rady a spory v koalici.
  • 23. října 2015 zastupitelé odvolali z funkce čtyři z 11 radních. Náměstka Stropnického (SZ) a radní Michala Haška (ANO), Hanu Novákovou a Irenu Ropkovou (obě ČSSD). Podle Krnáčové a sociálních demokratů koalice dál trvala a měla by pokračovat. Podle Trojkoalice už svazek přestal být funkční.
  • 10. listopadu 2015 koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice definitivně skončila. Zástupci ČSSD po jednání s koaličními partnery uvedli, že ztratili důvěru k Trojkoalici, příčinou je hlasování jejích zastupitelů na jednání zastupitelstva v předchozím týdnu.