Novým domovem lidických dětí se stane muzeum v Hrabyni

Sádrový model, z nějž se vytvářely bronzové odlitky lidického Pomníku dětským obětem války, se stěhuje do nové expozice. Všech dvaaosmdesát nadživotních soch zavražděných lidických dětí bude vystaveno v Národním památníku II. světové války v Hrabyni na Opavsku. Stanou se součástí a zároveň jedním z emotivních vrcholů výstavy Doba zmaru a naděje, řekla vedoucí památníku Kamila Poláková.

Sochy budou k vidění od 10. června. Vedení památníku toto datum zvolilo hlavně proto, že právě v tento den roku 1942 nacisté Lidice vypálili. Při tomto aktu, který měl být odvetou za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, bylo 82 lidických dětí (42 dívek a 40 chlapců ve věku od 13 měsíců do 14 let) převezeno do vyhlazovacího tábora Chelmno, kde byly usmrceny výfukovými plyny.

Sochy byly do Hrabyně převezeny speciální transportní firmou koncem loňského roku. Už několik měsíců na nich restaurátoři a konzervátoři pracují. Připravují sousoší pro novou expozici. „Sochy byly zaprášené, různě poškozené. Větší i menší defekty se musely opravit či zatmelit,“ uvedla Poláková.

Sousoší lidických dětí
Zdroj: ČT24

Restaurátoři sousoší cvičně sestavili ve vstupní hale hrabyňského památníku. Vypořádat se museli hlavně s tím, že v Lidicích jsou sochy rozestaveny do několika řad v šíři okolo deseti metrů. V Hrabyni mají k dispozici jen metrů šest. Tyto přípravné práce dnes skončily a pracovníci specializované firmy začali jednotlivé sochy vynášet do druhého patra památníku. „Sochy jsou hodně křehké. Musíme být opatrní. Jako bychom nosili velké velikonoční kraslice,“ řekl jeden z pracovníků.

Akademická sochařka Marie Uchytilová v roce 1969 začala tvořit bronzové sousoší 82 dětí. Jednotlivé sochy jsou v nadživotní velikosti. Na sousoší sochařka pracovala 20 let. Vše financovala ze svých úspor. Dílo ale nedokončila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vytvořila sice všechny hliněné i sádrové předlohy, během svého života ale stihla odlít jen tři sochy. Po smrti Uchytilové v roce 1989 v díle pokračoval její manžel Jiří V. Hampl, který památník dokončil. Bronzové sochy byly v areálu lidického památníku instalovány postupně v letech 1995 až 2000.

Sádrové sochy, ze kterých se vyráběly formy pro ty bronzové, manžel autorky věnoval Muzeu Mariánské Týnice, které je vystavilo v prostorách kostela Zvěstování Panny Marie. Tamní podmínky se ale postupem času staly nevyhovující a ministerstvo kultury začalo hledat nové prostory. Loni se pro model našlo důstojné místo v památníku v Hrabyni.