Karlovy Vary nemají peníze na opravu Alžbětiných lázní - shání proto investora

Karlovy Vary vyhlásily výběrové řízení na investora, který zrekonstruuje a pak bude provozovat Alžbětiny lázně. Ty jsou posledním z původně šesti lázeňských komplexů, který ještě městu patří – radnice tak může kontrolovat ceny. Potřebují ale zásadní rekonstrukci, na niž město nemá dost peněz.

Město je ochotno na nutné opravy přispět maximálně částkou 300 milionů, jenže náklady se odhadují ve výši 600–750 milionů. Proto radnice hledá partnera, který by lázně opravil a pak 25 let provozoval.

Alžbětiny lázně patří mezi největší veřejné lázně v Česku – denně mohou obsloužit až 700 pacientů. Podle představ magistrátu by i nadále měly sloužit jako veřejné lázně, navíc by ale mohly poskytnout i ubytování. 

Komplex vznikl na počátku minulého století, kdy však byly požadavky lázeňských hostů úplně jiné: lidé spali v hotelích ve městě a do lázní chodili jen na procedury. A právě možnost ubytování teď v budově chybí. Rozšířením služeb by tak mohly Alžbětiny lázně částečně konkurovat komerčním lázeňským zařízením ve městě.

Na finančně nákladnou rekonstrukci hledá město investora (zdroj: ČT24)

Stejný problém jako v Alžbětiných lázních museli v nedalekém Jáchymově řešit už v roce 2009. Do oprav tehdy investovali stovky milionů – dnes ale mají lázeňští hosté vše pod jednou střechou: v horním patře pokoje, pod nimi kuchyně a jídelna. Na léčebné procedury pak chodí ještě o poschodí níž.