Brno rozdělilo čtyři a půl milionu korun mladým vědcům

Patnácti nejnadanějším doktorandům předalo vedení města Brna stipendijní šeky. Peníze jim poslouží na výzkum například léčby rakoviny prsu nebo využití odpadních vod.

Mezi oceněnými v soutěži „Brno Ph.D. Talent“ je i mladý doktorand Jan Raška. Na svůj výzkum toxicity sinic dostal stejně jako další ocenění 300 tisíc korun. Mladý muž tráví hodiny v laboratoři přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Jeho příjem neodpovídá ani minimální mzdě.

Peníze pomohou Janu Raškovi ve výzkumu toxicity sinic (zdroj: ČT24)

Doktoranda Jiřího Marka z Vysokého učení technického zase zajímají odpadní vody jako potenciální zdroj obnovitelné energie ve formě bioplynu nebo biovodíku. Michaela Galoczová z Masarykova onkologického ústavu v doktorském studiu hledá nové možnosti diagnostiky a léčby rakoviny prsu, zvláště s ohledem na metastáze a rezistenci pacientů na léčbu.

Soutěž vyhlašuje město ve spolupráci s Jihomoravským centrem pro mezinárodní mobilitu. „Je snahou podpořit ty vědecké obory, které provozuje Ceitec, a také obory o které mají zájem zahraniční firmy, které sem přicházejí,“ říká Miloš Šifalda, ředitel Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu.

Prorektor Vysokého učení technického Vojtěch Bartoš je rád, že taková soutěž existuje, protože udržuje talentované doktorandy v Brně. „Mnohdy se setkáváme s problémem, že naše talentované studenty přetahují firmy, které je lépe zaplatí,“ dodává Vojtěch Bartoš.

Do soutěže se letos přihlásila více než stovka doktorandů. Za posledních 5 let získalo stipendijní šeky od města 87 mladých vědců.