Vedení Prahy bude ve čtvrtek jednat o odvolání ředitele školy kvůli šikaně

Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) navrhne kvůli šikaně učitelky odvolání ředitele Střední průmyslové školy Na Třebešíně Františka Bártla. V tiskové zprávě oznámil, že tak učiní na nejbližším jednání rady hlavního města Prahy. V úterý také školu navštívila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) spolu s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO), které se studenty diskutovaly o šikaně. Podle primátorky bude o návrhu náměstka Dolínka ve čtvrtek jednat rada na mimořádném zasedání.

Zřizovatelem školy je hlavní město – až dosud se však zástupci magistrátu vyjadřovali tak, že případné personální kroky učiní až na základě výsledku vyšetřování. Dolínek se prý ale dozvěděl skutečnosti, na základě kterých navrhne odvolání ředitele okamžitě: „Existence šikany na SPŠ Na Třebešíně je nezpochybnitelná a v celé záležitosti evidentně selhaly kontrolní mechanismy uvnitř školy, přičemž ředitel školy je za jejich správné fungování osobně odpovědný,“ uvedl.

Případ údajné šikany prošetřuje od minulého týdne Česká školní inspekce, její závěry není možné očekávat dříve než za měsíc. Podle primátorky Krnáčové ale bude rada jednat o návrhu náměstka Dolínka už ve čtvrtek: „Odvolání ředitele nevylučuji - nevylučuji ani to, že s ním budu ještě před jednáním rady mluvit,“ dodala Krnáčová.  

Vedení školy nadále jakoukoliv odpovědnost za smrt své zaměstnankyně odmítá. Zároveň po magistrátu požaduje, aby trojici studentů vyloučil. „My jsme podali podnět k přezkumnému řízení právě ke zřizovateli, který by mohl žáky vyloučit,“ konstatuje ředitel školy František Bártl.

„Ještě minulý týden mi říkal pan ředitel o správním řízení, že bude vylučovat studenty. Víc jak po měsíci přichází s řešením, kdy konstatuje, že má nakonec rozhodnout magistrát. Je vidět, že si není jistý ve své pozici a to je jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl k jeho odvolání,“ dodává náměstek primátorky Dolínek.

Andrys: Škola může studenty vyloučit sama, nemusí o tom rozhodnout magistrát

Náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys, který byl hostem pořadu Události v regionech, konstatoval, že škola se v tomto případě obrátila na magistrát nikoli jako na svého zřizovatele, ale jako na instituci, která plní roli krajského úřadu. Ten je totiž v podobných případech standardně odvolacím a přezkumným orgánem.

„Pokud jsem to správně pochopil, škola chce, aby odvolací orgán, tedy Magistrát hlavního města Prahy, řekl, že podmínečné vyloučení bylo špatně, zrušil ho, a škola by studenty vyloučila standardně. Nicméně je to zbytečně složitý postup. Škola na vyloučení má právo, může to udělat samostatně, aniž by činila kroky ke krajskému úřadu nebo k magistrátu,“ dodal Andrys.

Krnáčová i Valachová si pochvalovaly debatu se studenty

Pětapadesátiletou učitelku zřejmě delší dobu šikanovala trojice studentů. Kvůli tomu byli v lednu potrestáni podmínečným vyloučením a trojkou z chování. Učitelka krátce poté zemřela. Teď vedení školy připouští pro studenty tvrdší tresty – hrozí jim vyloučení. Další video natočené mobilním telefonem totiž ukazuje závažnější formy šikany.

Krnáčová se spolu s ministryní Valachovou v úterý vypravila přímo na střední školu Na Třebešíně: „Dnes jsme diskutovaly pouze se studenty – bez pedagogů. Chtěli jsme si udělat názor, jak to vnímají studenti,“ vysvětlovala pražská primátorka. 

„Diskuze byla velice užitečná, studenti mě hodně překvapili – říkali své názory, které byly překvapivě relevantní vzhledem k situaci. Odsoudili šikanu, mluvili o poměrech na škole, co by bylo užitečné dělat, a dokonce řekli, že studenti, kteří na škole nejsou za účelem vzdělávání, tak by tam vůbec neměli být,“ dodala Krnáčová. Názory na vedení školy se podle ní mezi studenty různí - někteří se vedení zastávali, podle dalších ale v této věci pochybilo.

Také ministryně Valachová si debatu se studenty pochvalovala - příspěvky jednotlivých studentů prý byly velmi dospělé: „Přiznám se, že byť to není profesionální a vím, že řada odborníků varuje, že kde se objeví šikana, tak je velmi vysoké riziko opakování - tak po této diskuzi dlužím studentům říct, že jako ministryně školství věřím, že se na této škole šikana nikdy opakovat nebude,“ uvedla po návštěvě Valachová.  

Valachová: Jakákoliv podobná nahrávka ospravedlňuje vyloučení žáka

Podle ní by měla být trojice studentů ze školy vyloučena: „Co se týká vyloučení studentů, tak samozřejmě musí doběhnout správní řízení. Ale na základě toho, že je tento případ jiný – všichni se můžeme podívat na dané nahrávky, tak mohu říct obecně: jakákoliv nahrávka podobného charakteru zcela ospravedlňuje vyloučení žáka ze studia.“  

Už v pondělí pak ministryně školství v Interview ČT24 uvedla, že kdyby mohla rozhodnout o osudu vedení školy sama, ředitele by odvolala. „Hovořila jsem shodou okolností se stovkami učitelů ohledně jiných témat. Nikdo z nich nevěří, že o tom vedení školy nevědělo… Jako člověk a právník už další informace nepotřebuji, jako ministryně potřebuji závěry České školní inspekce,“ uvedla. Ředitele ale může odvolat pouze magistrát, který je zřizovatelem školy. I ten ovšem musí jednat na základě konkrétních zjištění.

Obecně chce Valachová pro účinný boj proti šikaně ve školách použít také legislativní nástroje. „Budu připravovat návrh, jak zvýšit právní ochranu a bezpečí na školách, například institutem vykázání případného agresora z místa školy. Tady se budu inspirovat zahraničními právními úpravami,“ řekla. Chce také diskutovat s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) o apelu na to, aby útoky na učitele byly posuzovány jako zvlášť zavrženíhodný čin.