Desítky podvedených seniorů - hradecká pobočka Červeného kříže dluží miliony

Události v regionech: Oblastní pobočka ČČK v Hradci Králové dluží miliony (zdroj: ČT24)

Podezřelé účetnictví, ztracené miliony a desítky podvedených lidí - projekty Červeného kříže v Hradci Králové zřejmě skončí krachem a ostudou. Problém ale může poškodit jméno celé mezinárodní organizace. Už teď je jisté, že za neprůhledné podnikání hradeckého spolku zaplatí především senioři a zdravotně postižení.

Pobočce Českého červeného kříže v Hradci Králové hrozí insolvence, někteří zaměstnanci nedostali výplaty, denně se hlásí další podvedení. Příkladem jsou Kollátorovi, kteří si u této neziskové organizace zaplatili ozdravný rekondiční pobyt na Šumavě za skoro šestnáct tisíc. Měl se konat v září - nejeli ale nikam. O peníze přišli, stejně jako desítky dalších seniorů z Hradecka i Pardubicka.

Auditoři radnice našli účetnictví hradecké pobočky Červeného kříže v takovém stavu, že není možné ani říct, kolik peněz přesně chybí, natož kam zmizely. Doklady nejsou, současné vedení svaluje vinu na to předchozí. „Snažíme se nepříjemnou finanční situaci řešit, což je nesmírně složité v podmínkách neziskové organizace,“ říká předseda Oblastního spolku Českého červeného kříže v Hradci Králové Lukáš Pochylý.

„Tohle už nejsou jen běžné problémy neziskovky, tady mám pocit, že už to opravdu není košer,“ uvedla náměstkyně hradeckého primátora pro sociální oblast Anna Maclová (bezpp.).

Hradec už další dotace  Červenému kříži nedá

Lukáš Pochylý z pobočky Červeného kříže říká, že se závazků vzdát nechtějí. „Rozjíždíme další projekty, snažíme se vydělávat, jak se dá,“ uvedl. Doplnil, že by jim případně mohlo pomoct ústředí ČČK. „Peníze na to mají. Otázka je, jestli chtějí, nebo nechtějí,“ dodal.

„Jsme tím velmi znepokojeni, je to výrazné poškození dobrého jména Červeného kříže,“ uvedl ředitel úřadu Českého červeného kříže Josef Konečný. Hlavně jsou prý ale znepokojeni chováním představitelů  oblastního spolku v Hradci Králové. „Jako by spoléhali na to, že jejich problémy za ně vyřeší někdo jiný,“ dodal Konečný.

V situaci, kdy zástupci hradeckého spolku neumí ani vysvětlit, jak dluhy vznikly a jak jsou velké, ústředí jim prý rozhodně žádné peníze dávat nebude.

Kontrolovat můžete jen to, co je vám předloženo. Pokud tam doklad není, můžete jen konstatovat, že účetnictví není průkazné.
Josef Konečný
ředitel úřadu Českého červeného kříže

Město už dotace Červenému kříži na letošní rok dát odmítlo. I když tím zřejmě přijde o některé sociální služby - například osobní asistenty dětí ve školách, které až dosud zajišťovali právě zdravotníci.

„Vzhledem k tomu, že tu máme děti s opravdu vážným postižením, práci bez asistentů si nedovedeme představit,“ uvedl ředitel Speciální ZŠ Hradec Králové Pavel Svoboda.

Hradecký spolek ČČK zatím ještě funguje. Podle předsedy ale dluží různým subjektům přes pět milionů korun. Bez dotací se prý ale obejdou. Pod hlavičkou mezinárodní humanitární organizace chtějí podnikat dál.

Pro Královéhradecký kraj ale Červený kříž na východě Čech už skončil. Hejtmanství pracuje na jeho vyškrtnutí ze seznamu poskytovatelů sociálních služeb.