Černé kácení u České Třebové – zmizelo 240 kubíků drahého modřínového dřeva

Události v regionech: Černá těžba dřeva u České Třebové (zdroj: ČT24)

Odbor životního prostředí v České Třebové řeší případ firmy JawelReal, která bez vědomí spoluvlastníka vykácela část lesa. Na samotné kácení sice povolení měla, porušila ale jeho podmínky. Teď jí hrozí pokuta v řádech statisíců korun.

Původně povolené kácení se změnilo v černou těžbu, tvrdí Ludvika Kocurková, které patří část lesa u České Třebové. V době, kdy odjela do lázní, si ale spolumajitel lesa – firma JawelReal – vyřídil povolení k těžbě a začal kácet.

Firma ovšem porazila i stromy mimo vymezenou část – hlavně modříny, za jejichž dřevo se dá utržit hodně peněz. Podle Ludviky Kocurkové to bylo jedenáct stromů starých 110 let. „V žádném případě nešlo o omyl, je to krádež,“ uvedla.

Těžbu zastavila na pokyn soudu až policie

Kácení povolil městský úřad v České Třebové. Po několika dnech ale zjistil, že podmínky těžaři porušili. „Nezařídili si souhlas vlastníka a souhlas vlastníků okolních lesů,“ konstatoval starosta České Třebové Jaroslav Zedník (Nestraníci).

Z lesa narychlo mizel jeden strom za druhým. Těžbu musela na žádost paní Kocurkové přímo na místě zastavit až policie. Řídila se předběžným opatřením soudu.

Nešetrný způsob kácení poškodil další stromy

Podle spolumajitelky zmizelo přes 240 kubíků dřeva, další část lesa těžaři údajně poničili nešetrným kácením. Případ už řeší inspekce životního prostředí.

„Máme důvodné podezření na porušení lesního zákona,“ konstatoval právní zástupce inspekce Martin Klingr.

Firma JawelReal odmítla nedovolené kácení komentovat. Městský úřad v České Třebové vyměří pokutu podle toho, jakou škodu těžaři přesně způsobili.