Aktéři hlavní větve metanolové kauzy žádali nižší tresty. Většinou neuspěli

Pěti ze sedmi aktérů zlínské větve takzvané metanolové kauzy se zdály tresty, které dostali loni v květnu, vysoké. Vrchní soud v Olomouci  je ve středu snížil jen dvěma z nich - Alexanderovi Jordánovi o rok na sedm let vězení, Martinu Cekotovi o měsíc. Odsedí si osm let.

Prodejci se zodpovídají z toho, že distribuovali otrávený alkohol na Jičínsko a Ostravsko, zajistili dodávku a prodej alkoholu ve Zlíně nebo dodali otrávené lihoviny do Čech. Nejvyšší, devítiletý trest si odpyká Martin Jirout, o půl roku méně stráví ve vězení Viktor Koláček a Libor Vanderka.

Olomoucký vrchní soud se případem zabýval podruhé, loni v lednu jej vrátil zpět zlínskému krajskému soudu, který jim předloni v květnu za obecné ohrožení uložil tresty od osmi do 21 let. Po vrácení případu zlínští soudci zmírnili tresty i kvalifikaci.

Při druhém kole se senát zaměřil mimo jiné na to, jak se obžalovaní zachovali poté, co už bylo jasné, že jejich směs zabíjí. Původně byli obžalovaní z obecného ohrožení, později soud jejich čin překvalifikoval na ohrožení zdraví závadnými potravinami.

  • Odvolali se proti rozsudku:
    Martin Jirout – distribuoval otrávený alkohol na Jičínsko - 9 let - potvrzeno
    Libor Vanderka – dodával otrávený alkohol do Čech – 8 a půl roku - potvrzeno
    Viktor Koláček – z 2000 litrů směsi vyrobil závadný alkohol – 8 a půl roku - potvrzeno
    Martin Cekota – provozovatel večerky, která alkohol prodávala - 8 let a jeden měsíc - sníženo na 8 let 
    Alexandr Jordán – předal otrávený alkohol provozovateli večerky - 8 let - sníženo na 7let
  • Trest Krajského soudu ve Zlíně přijali:
    Robert Sedlařík – majitel firmy Verdana – distributor likérky Drak – 5 a půl roku
    Aleš Svoboda – vyráběl ze závadné směsi alkohol – 5 a půl roku
  •  
Robert Sedlařík trest Krajského soudu ve Zlíně přijal
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Metanolová aféra začala v září 2012. Obžaloba hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Hlavním míchačům směsi Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi vrchní soud loni v únoru potvrdil za obecné ohrožení doživotní trest, patnáctiletý trest přijal hlavní distributor otrávené směsi Jiří Vacula.