U Dobříva na Rokycansku hasí požár lesa i vrtulník

Mezi Dobřívem a Pavlovskem na Rokycansku hoří les. Oheň se dostal i do korun stromů. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu. Do hašení požáru se zapojil i vojenský vrtulník.

Požár vzplál mezi polednem a jednou hodinou, v 14:45 hod. ho hasiči ještě nelokalizovali. Ze dvou chatek, které těsně sousedí s lesem, museli hasiči evakuovat čtyři lidi.

„Jedná se o požár korunový, je zachváceno několik hektarů. Nemáme ho dosud pod kontrolou, stále se objevují nová ohniska,“ popsala mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková. Oheň vzplál na poli od jiskry od kombajnu, spálil pole a dostal se do přilehlého lesa.

Na místě je několik jednotek hasičů. Nad korunami stromů byly zpočátku vidět i plameny, kmeny jsou podle Jakoubkové spálené a holé. Hustý dým, který se z lesa valí, je vidět i ve více než 20 kilometrů vzdálené Plzni.

Teplé počasí vytváří vhodné prostředí pro vznik požáru

S rozsáhlejšími požáry polí, luk a lesů se potýkají hasiči v Plzeňském kraji v posledních dnech denně. Jen za čtvrtek bojovali hasiči v kraji se zhruba 13 požáry porostů. K největším patřil požár pole s posečenou slámou u Strážova na Domažlicku. Bojovalo s ním deset jednotek, při požáru shořelo i velitelské vozidlo hasičů.

Další velký požár vzplál ten den mezi obcemi Defurovy Lažany a Újezd u Chanovic na Klatovsku. Pole zapálila jiskra od kombajnu a za okamžik se plameny rozšířily na velkou plochu dosud neposečeného pole a do lesa. Na místě bylo dvanáct jednotek z Plzeňského a Jihočeského kraje. „S hašením pomáhal i vrtulník, který pomocí bambivaku shazoval vodu do stromů,“ řekla Jakoubková.

Hašení lesního požáru na Rokycansku
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Na suché, vyprahlé půdě se v těchto dnech požár rychle šíří. Plzeňský kraj vyhlásil ve čtvrtek opatření, kterým se zakazuje rozdělávání ohňů ve volné přírodě, používání pyrotechniky, ohňostrojů a podobně.