V Ústí můžete potkat slonice na procházce

Ústí nad Labem - Slonice Kali a Deli jsou jedním ze symbolů ZOO v Ústí nad Labem. Obě slonice žijí v úzkém kontaktu s chovateli a nebojí se ani návštěvníků, díky čemuž patří mezi unikáty zoologických zahrad.

Deli byla teprve roční miminko, když přijela do Ústí nad Labem. Podle chovatelů byla od matky oddělena příliš brzo, jenomže letadlo tehdy nedokázalo převézt klec větší než 110 centimetrů. Kala už starší přišla o dva roky později. Od mala jsou s chovateli neustále v kontaktu.

Každý den chodí na procházky po ZOO i sídlišti v sousedství. Slonice jsou klidné, lidí se nebojí. Nesmí se k nim ale přiblížit bez povolení chovatele a už vůbec ne zezadu. 

Deli nejdramatičtější okamžiky zažila před více než deseti lety, kdy ji chovatelé uměle oplodnili. Bylo to první podobné umělé oplodnění v Evropě. Mládě se ale za dva roky narodilo mrtvé. Po dalších zdravotních problémech slonice se ZOO naděje na mládě vzdala.

Získat slony z jiné zahrady není problém. Chovatelé ale zatím netuší, co s faktem, že jinde obvykle sloni už nemají kontakt s chovateli. ZOO se takového chovu kvůli bezpečnosti obávají. Pavilón byl navíc postaven speciálně pro tyto dvě slonice, pokud by ZOO chtěla rozšířit chov, bude muset rozšířit i budovu. Potřebný prostor zoologická zahrada má, ovšem na svatbu jí chybí 70 miliónů.

V Ústí můžete potkat slonice na procházce (zdroj: ČT24)