Před vstupem do lesa pozor – masivně se kácejí stromy

Události: Nejlepší doba na kácení stromů (zdroj: ČT24)

Při procházkách lesem je třeba opatrnost – vrcholí totiž těžba dřeva a na mnoha místech se masivně kácí. Například v Národním parku České Švýcarsko padne k zemi 10 tisíc zdravých smrků. Uvolní místo původním druhům – hlavně bukům.

Kvůli ochraně přírody platí pro těžbu stromů v Českém Švýcarsku přísná pravidla. Stroj, takzvaný harvestor, musí mít pod sebou koberec z chvojí. Nedělá planiny, les jen prořezává.

Vzrostlé smrky se musí v Českém Švýcarsku pokácet proto, že malé sazenice buků rostou přímo pod nimi. Jde o to, aby měly dost světla a celkově dobře prosperovaly.

Buky rostou moc pomalu

Buky do regionu původně patřily. Rostou ale příliš pomalu a na pěstování pro dřevo se nehodí – postupně proto mizely. Zůstalo jen pár stoletých. Jejich bukvice teď správci lesa sbírají a uměle rozmnožují.

„Budou tvořit základ budoucího – můžu říct – pralesa, který bude ponechán samovolnému vývoji,“ popisuje záměr ředitel odboru péče o ekosystémy Národního parku České Švýcarsko Jan Drozd.

Hlavním cílem je takzvaná bezzásahovost. Národní park známý třeba Pravčickou bránou nebo soutěskami v Hřensku by mohl být časem zapsán na seznam přírodních památek UNESCO.

Varovné cedule a odmontované turistické značky

V podobném rozsahu jako letos se v Českém Švýcarsku bude kácet každou zimu ještě roky. Lesník národního parku Petr Jančí dodává pro laika možná překvapivou informaci – zvířatům těžba vůbec nevadí. Klidně si dál chodí ke krmelcům poblíž pracujících strojů.

Na těžbu turisty upozorňují varovné cedule. Podle nich by se lidé měli držet na cestách a nevstupovat do lesa – je to nebezpečné. Kvůli kamionům správci parku navíc sundali u hlavních cest cedule a turistické značky. Vrátí je za měsíc.