Globální oteplování pomáhá červeným vínům z Moravy. Začala dostávat medaile

Červená vína z Moravy jsou stále kvalitnější. Důkazem jsou i výsledky letošního salonu vín. Poprvé v historii získalo titul absolutního šampióna víno z červené odrůdy, medaile vozí moravští vinaři už i ze zahraničí.

„Myslím si, že rozdíl se v posledních letech stírá díky vyzrálosti a hlavně díky technologiím. Vracejí se sudy, tedy tradiční technologie, která byla trochu opomíjena,“ vysvětlil Kamil Prokeš z Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity.

Právě při výrobě červených vín moravští vinaři stále častěji používají k úpravě chuti skladování v sudech. To se týká i letošního šampióna salonu vín merlotu z Valtic, který o titul po pěti letech připravil vína z bílých odrůd. Porotce zaujal vůní vanilky, dřeva a kávy, ke stupňům vítězů dozrál ve francouzských barikových sudech.

„V nich probíhá takzvaná mikrooxidace a to víno zmohutní. Některé látky, které víno obsahuje, se víc spolují dohromady a to je komplex vlastností, kde je pak ta výsledná bariková aromatika,“vysvětlil Antonín Štastný z Chateau Valtice.

Kvalitní červená vína z Moravy (zdroj: ČT24)

Červené víno má úspěch i za hranicemi

Červenému vínu prospívá i teplejší počasí posledních let. Dostatek slunečních hodin byl v minulosti často tím, co moravským vínům chybělo. Moravské produkty tak přestávají zaostávat za dříve nedostižnými vzory z jižních zemí.

Dokazují to mezinárodní úspěchy. Lahve s moravským červeným už nosí i nálepky připomínající medaile třeba ze soutěží v Londýně nebo San Franciscu. „Co se týče odrůd v zahraničí, není to jedna konkrétní odrůda, ale jsou tam takové tři naše tradiční odrůdy, jako je Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe,“ uvedl Pavel Krška z Národního vinařského centra.

Ve výsadbě ale stále mají převahu bílé odrůdy, které zabírají dvě třetiny moravských vinic. V budoucnu by se ale poměr mohl změnit. Letošní šampión Merlot byl totiž do české odrůdové knihy zapsán teprve v roce 2001 a nyní už se pěstuje na sto osmi hektarech.