Hrad zpřísňuje ochranu. Podle Zemana kvůli teroristické hrozbě, před kterou varovala BIS

Do Chrámu svatého Víta na Pražském hradě bude v budoucnu možné vstoupit jen přes bezpečnostní rámy. Prezidentská kancelář chce také dokončit kamerový systém, který bude monitorovat okolí Hradu. Ve dvou ulicích, které k němu míří, by měly být přejezdové detekční brány. Opatření podle prezidenta Miloše Zemana souvisí s obecnou hrozbou teroristického útoku, před kterým varovala Bezpečnostní a informační služba (BIS).

O vyšší bezpečnosti Hradu se diskutuje od zářijové akce aktivistů skupiny Ztohoven, kteří na střechu vyvěsili obří rudé trenýrky. Prezident ale souvislost popřel.

„Opatření se plánují už několik měsíců a nemají žádnou spojitost s akcí Ztohoven. Mají naopak souvislost s hrozbou teroristického útoku, před kterým mě varovala BIS,“ řekl na tiskové konferenci po návštěvě Pardubického kraje.

Varování bylo podle Zemana obecné. „Protože by ale byla škoda jak Pražského hradu, tak katedrály svatého Víta, tak je připraven plán bezpečnostních opatření,“ dodal. „Má to velkou prioritu nejenom ve vztahu k trenýrkám, ale i k záležitostem, co se nám občas dějí v mailové korespondenci,“ dodal hradní kancléř Vratislav Mynář.

Zeman: Opatření na Hradě nemají žádnou spojitost s akcí Ztohoven (zdroj: ČT24)

Mynář oznámil podrobnosti k bezpečnostním opatřením ve středu při návštěvě rozpočtového výboru sněmovny, kam přišel představit návrh rozpočtu prezidentské kanceláře na příští rok. Zatím se podle něj diskutuje, z jakého rozpočtu by se tato opatření hradila, zda z hradního, ministerstva vnitra nebo z obrany. 

Opatření by ale podle Zemana drahá být neměla: „Nemyslím, že to budou stovky milionů korun.“

Přejezdové detekční brány by měly být instalovány v ulicích Na Opyši a U Prašného mostu. „Velmi pečlivě a velmi rozumně zvažujeme to, aby byl Pražský hrad zachován a otevřen co největší veřejnosti tak, jak je to dnes,“ pozamenal Mynář. 

Proti instalaci rámů jsou ale památkáři, kterým vadí, že tím bude porušen historický ráz památky. Zeman k tomu poznamenal, že nesouhlas památkářů chápe. Nakonec ale podle něj došlo k rozumné dohodě a „plán se bude v nejbližších týdnech realizovat“.