Policie dopadla údajného pachatele vražd tří pražských taxikářů

Policie dopadla údajného pachatele vražd tří pražských taxikářů. Zahájila jeho trestní stíhání, s ohledem na vyšetřování ale další informace neposkytla.

První vražda taxikáře se stala loni na začátku února. Tělo dvaačtyřicetiletého muže se našlo v zaparkovaném autě v Lužické ulici v Praze 2. Další dvě vraždy přibyly loni v dubnu, mrtví taxikáři tentokrát leželi na polní cestě u Uhříněvsi. Všechny oběti pachatel zastřelil. 

Vrah si řidiče vždy zastavil v centru Prahy a požádal o odvoz na okraj města. Zřejmě nezabíjel ze zištných důvodů, nejspíš tak nešlo o loupežné vraždy. Policie totiž na místě činu našla v jednom případě tablet a dvěma zabitým nechyběly ani jejich mobily. 

Policie proto spekulovala o sériových vraždách. Motivy sériových vrahů jsou ale různé a někdy dokonce úplně chybí. „Zpočátku nebylo jasné, zda spolu vraždy souvisí,“ vysvětlil bývalý kriminalista Josef Doucha.

Kriminalisté dopadli možného vraha tří pražských taxikářů (zdroj: ČT24)

Případ vyšetřuje Krajské ředitelství hlavního města Prahy, komunikaci s médii si ale vyhradilo pražské městské státní zastupitelství. „S ohledem na stav řízení nebudou poskytovány žádné další informace, neboť by tím mohl být ohrožen účel trestního řízení,“ uvedla mluvčí žalobců Štěpánka Zenklová.

Taxikáři se mohou bránit SOS tlačítkem

Pražští taxikáři si podle mluvčího Asociace koncesionářů v taxislužbě Daniela Tarljovského oddechli: „V prvních měsících byl mezi lidmi strach, kdo koho kam poveze. Postupně to ale opadlo.“ Člověka, který na první pohled vypadá nebezpečně, podle něj řidič nenaloží. „Je to hodně o zkušenostech,“ dodal. 

Asociace taxikářů: S vypsanou odměnou nemáme nic společného (zdroj: ČT24)

Přímo v autě už ale podle něj mají řidiči jen velmi omezené možnosti, jak se případnému napadení bránit. Fungují například takzvaná SOS tlačítka, kterými se řidič může spojit s dispečinkem či kolegy. Auta jsou navíc často napojená na GPS sledování. 

Za informaci, která by vedla k dopadení pachatele, byla vypsána i odměna 100 tisíc korun od anonymního dárce. „Asociace taxikářů neměla s vypsanou odměnou nic společného,“ uvedl Tarljovski.