Plzeň chce být městem kultury i po roce 2015

Plzeň jako Evropské hlavní město kultury ke konci roku neskončí - stejně tak bude dál fungovat i společnost Plzeň 2015. Městské zastupitelstvo odhlasovalo přeměnu společnosti na ústav, takže projekt může pokračovat. Rozpočet i tým se ale podstatně zúží.

Strategie města kultury je zatím připravena na následující čtyři roky. Některé projekty, které se v roce 2015 osvědčily, budou dál pokračovat. 

„Z velkých akcí chceme určitě zachovat festival světla, což je zajímavá akce v jarních měsících, tedy mimo hlavní turistickou i kulturní sezonu. A chceme velký česko-německý festival,“ řekl náměstek plzeňského primátora Martin Baxa (ODS).

„Chceme zachovat dva nebo tři projekty, které pracují s komunitou - jako například dobrovolnictví nebo sousedské projekty,“ dodal programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

Město Plzeň ale už nemůže počítat s tak velkými akcemi, jako byl například festival Rock for People, který se poprvé konal v centru města.

Meeting point na náměstí Republiky skončí

Pokračovat bude také areál Depa 2015. Budou se v něm konat některé hudební a kulturní akce, hlavně ale výstavy. Zůstanou také řemeslné dílny, které se Plzeňané naučili využívat. K pronájmu budou i nadále dočasné kanceláře, které využívají hlavně mladí studenti nebo začínající podnikatelé, protože si je mohou najmout třeba jen na jednu nebo dvě hodiny.

Místo, které ale v Plzni skončí a na které si Plzeňané zvykli, protože se v něm často scházejí, je Meeting point na náměstí Republiky.

V týmu zůstane jen dvanáct lidí

Tým, který se dosud staral o projekty Plzně 2015, měl celkem 72 lidí. Na konci roku 2015 jich ale 60 skončí.

Rozpočet se také změní. Na projekt Evropského města kultury Plzeň zatím vyčerpala téměř 480 milionů korun – z toho 100 milionů získala z ministerstva kultury. Ústav si ale peníze bude muset shánět jiným způsobem. Podle náměstka primátora Martina Baxy (ODS) by mělo minimálně padesát procent jeho rozpočtu přicházet odjinud než z města, tedy z grantů, z podpory kraje a ministerstva kultury.