Do nového zařízení v Drahonicích přijelo 80 uprchlíků z Bělé

Do nově otevřeného uprchlického zařízení v Drahonicích na Lounsku převezli prvních osmdesát cizinců z Bělé pod Bezdězem. Řada mužů však nechtěla areál na Mladoboleslavsku opustit, řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Příjezd už byl ale bez konfliktů, muži odpoledne za asistence policie zamířili dovnitř areálu.

Mírné komplikace předcházely převozu. „Někteří začali předstírat neexistující rodinné vazby, vydávali se za bratrance a strýce rodin. Někteří nám dokonce sdělili, že uzavřeli přímo v zařízení muslimský sňatek, a trvali na jeho akceptování ze strany policie,“ uvedla Rendlová s tím, že do Drahonic měli odjet výhradně muži, kteří na naše území vstoupili sami – bez rodin. 

Nakonec osmdesát cizinců ve dvou autobusech bez větších konfliktů a potyček vyrazilo před polednem do Drahonic. Přijeli tam před třetí hodinou odpoledne. V bývalé věznici na ně čekal tlumočník i zdravotníci. Střežit je bude ve směnách 85 policistů a k tomu 10 pracovníků ostrahy. Civilních zaměstnanců tam bude 60.

Události: 80 uprchlíků dorazilo do nové detence v Drahonicích (zdroj: ČT24)

Obavy místních obyvatel by měla rozptýlit ostraha, přítomní policisté a bezpečnostní opatření. Objekt je uzavřený, běženci ho nesmí volně opouštět. Areál je kvůli bezpečnosti obehnán hned dvěma ploty, ten vnitřní je navíc se žiletkovým drátem.

Podle Jiřího Chaloupeckého, starosty Lubence, pod který Drahonice spadají, obyvatelé teď čekají, jestli bude vše fungovat: „Panuje tady určitá nedůvěra, ale slíbili nám policii od 5. října, to splnili. Policie tu je a slouží bezvadně. Uvidíme, jak to tady bude vypadat dál,“ řekl.

Proti umístění migrantů do Drahonic se vyslovil ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM), jenž se bojí případných konfliktů v kraji s mnoha sociálními problémy.  Hejtman ale současně dodal, že bezpečnostní opatření jsou v Drahonicích tak přísná, že uprchlíci nebudou mít možnost se dostat ven.

Když policie uprchlíky z detence propustí, musí z republiky do sedmi dnů odejít. Policisté slibují, že je budou odvážet do větších měst, že je tedy jen nepustí v Drahonicích před bránu.

Další záložní areál bude v Balkové v Plzeňském kraji

Drahonice se podle ředitele Správy uprchlických zařízení Miloslava Koudelného otevírají proto, aby běženci mohli být ve zděných objektech. V Bělé pod Bezdězem totiž musela část zadržených přespávat v provizorních buňkách nebo stanech. Kapacita zařízení v Drahonicích je 240 míst, zpočátku má být obsazena asi polovina.

Události, komentáře: Běžencům se otevírá zařízení v Drahonicích (zdroj: ČT24)

Další rezervní areál vznikne v Balkové, která je zhruba deset kilometrů od Drahonic už v Plzeňském kraji. Zařízení pro zajištění cizinců fungují vedle Bělé-Jezové a Drahonic ještě v Zastávce u Brna a ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku.