Ve Valech u Přelouče v noci likvidovali nelegální chemikálie a výbušniny

Nezákonné přechovávání chemikálií, jedů, zbraní a výbušnin - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu kvůli tomu zadržel několik lidí. Jedním z míst, kde od středy zasahoval, byly Valy u Přelouče. V rodinném domě tam policisté našli desítky kilogramů chemických látek včetně Semtexu. Některé museli hned za obcí zlikvidovat.

Speciální útvar zasahoval ve Valech od středečního rána. V jednom z rodinných domů tam syn majitele skladoval velké množství nebezpečného materiálu. Pyrotechnici prohledávali celý objekt i s garáží téměř 24 hodin. Policisté uzavřeli okolní ulice a evakuovali sousedy. 

Některé látky museli pyrotechnici zlikvidovat hned za obcí. Nechtěli totiž riskovat převoz. Méně nebezpečné chemikálie naložili do speciálních aut a odvezli k rozboru a případné likvidaci.

Evakuace: 20 lidí na 12 hodin

Podle starosty Valů Dušana Doležala (nez.) trvala samotná evakuace 12 hodin a týkala se dvaceti lidí. Policie akci ukončila až ve čtvrtek v půl šesté ráno.

Zadrženému muži je 45 let a pracoval v pardubické Explosii. Podle informací ČT měl doma mimo chemikálií také trhaviny, mezi nimi i Semtex. Chemikálie sbíral zřejmě několik let. 

Dům ve Valech u Přelouče
Zdroj: ČT24

Explosia se ve čtvrtek odmítla k případu vyjádřit. Chemik, kterého Česká televize oslovila a který situaci ve společnosti zná, ale potvrdil, že v minulosti už ochranka podniku zaznamenala několik případů, kdy se zaměstnanci pokoušeli vynášet chemikálie a výbušniny z továrny.

Jejich amatérské skladování je přitom vysoce nebezpečné. „Buď reakcí vzájemně, nebo reakcí jedné látky s druhou, a nebo samotné výbušniny může dojít k výbuchu,“ uvedl chemik Miloslav Slezák.

Starosta: S mužem zatím žádné problémy nebyly

Podle starosty obce Valy byl ale muž, u kterého se látky našly, bezproblémový. Bezpečnost obyvatel podle něj ohrožená není.

Policisté ale nezasahovali jenom ve Valech, kriminalisté už několik měsíců vyšetřují rozsáhlý případ nelegálního ozbrojování i na jiných místech. „Zadrželi jsme několik podezřelých a zajistili větší množství zbraní, výbušnin a jedů,“ konstatoval mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Podrobnosti k případu police zveřejní během příštího týdne.