Rekonstrukce Šance zajistí ochranu před desetitisíciletou vodou

Začala dlouho odkládaná generální oprava beskydské přehrady Šance, která zásobuje pitnou vodou Ostravsko, Frýdecko-Místecko a část Karvinska. Rekonstrukce za téměř 440 milionů potrvá tři roky a má přinést zásadní zvýšení bezpečnosti a ochrany před povodněmi.

Po rekonstrukci by měla přehrada ustát i desetitisíciletou vodu. Pojmout by měla až 730 metrů krychlových za vteřinu, což je zhruba dvakrát více než při povodních v roce 1997. „Nejviditelnější bude zkapacitnění bezpečnostního přelivu a skluzu, což znamená, že přehrada bude schopna převést daleko větší objem vody než v minulosti,“ uvedl mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček.

Velké úpravy se budou týkat hlavně pravého břehu. Firma OHL ŽS, která vyhrála výběrové řízení s nejnižší cenou, také zvýší korunu hráze a takzvaného vlnolamu. Tím dosáhne větší stability hráze. Nový bude řídicí systém přehrady, přilehlé komunikace a mosty i celé provozní středisko, které se přesune o kus dál.

Dodávky vody nebudou přerušeny

 „Rekonstrukcí uvedeme vodní dílo do bezpečného stavu a obnovíme jeho funkce, zejména povodňovou ochranu a dlouhodobé zajištění spolehlivé dodávky pitné vody,“ shrnul investiční ředitel Povodí Odry Miroslav Janoviak.

Začala generální oprava přehrady Šance

Různé úpravy probíhaly na přehradě a v okolí už v minulých letech, například zpevňování okolních svahů ohrožených sesuvy půdy. Kvůli tomu je od roku 2013 výrazně snížena hladina vody. Také vlivem sucha klesla aktuálně oproti běžnému stavu o čtrnáct metrů a zásobní kapacita je naplněna z třiceti procent. Nedostatek vody na Ostravsku ale podle vodohospodářů nehrozí.

Po dobu rekonstrukce bude na hráz vstup zakázán. Co se týká dodávek pitné vody, má přehrada zůstat plně funkční. „Dodávky vody budou probíhat bez přerušení, i když hladina bude snížena. Vody ale bude více, než vidíme dnes,“ doplnil Vlček.

Rekonstrukce se chystala sedm let

Rekonstrukce přehrady Šance, která se stavěla ve druhé polovině šedesátých let, měla začít už v roce 2009 a skončit v roce 2012. Povodí ale výběrové řízení vypsané na 525 milionů zrušilo. Další zakázku, vypsanou roku 2010 na 480 milionů, zkoumal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a také byla zrušena. V pořadí třetí soutěž byla vypsána v prosinci 2014 na 735 milionů. Vyhrála firma OHL ŽS s cenou 438,5 milionu. 

Nedostatek vody odhalil dříve zatopený most.
Zdroj: Petr Sznapka/Jaroslav Ožana/ČTK