Ferraty mají stále více příznivců, jejich počet v Česku roste

V Česku přibývají takzvané ferraty, tedy horolezecké stezky, kde se lidé při výstupu jistí pomocí ocelového lana. Jištěných cest, známých především z rakouských nebo slovinských Alp, je už v tuzemsku desítka a plánují se další.

Ferrata Vodní cesta nad řekou Jizerou poblíž Semil je první ferratou skutečně alpského typu v Česku. Pro turisty, kteří ji sledují z protilehlé Riegrovy stezky, je atrakcí už dva roky a teď v létě se tu doslova tvoří fronty. „My jsme se dozvěděli, že v Čechách otevřeli několik ferratových cest, jinak jezdíme v Rakousku, ve Slovinsku," říká Pavel Pubec z Plzně. Spolu se ženou Šárkou je tady prvně.

Ferrata u Semil má obtížnost C. Je tedy vhodná i pro začátečníky. Měří sto deset metrů. Na výšku jich musí lezec překonat sedmdesát. Cesta nahoru se dá zvládnout asi za půl hodiny. „Maximálně obtížnost D. Pak jsem jednou zkoušela i E a to už jsem nedala,“ konstatuje před výstupem Šárka Pubcová.

Co potřebujete na výstup ferratou

„První věc je sedací úvazek. Jsou různé varianty. Asi nejbezpečnější na ferraty je takzvaný celotělový sedací úvazek. Další důležitou věcí je takzvaná ferratová brzda. Ta se vždycky skládá ze dvou karabin. Klasická horolezecká karabina je nedostačující,“ popisuje jeden z tvůrců ferraty, Jan Šípal, bez čeho se při lezení nedá obejít. A samozřejmostí je i helma. Celý takový set se dá koupit asi za dva a půl tisíce. V půjčovnách, jako je ta, kterou provozuje Jan Šípal, se ale dá půjčit asi za sto korun na den.

Ferraty mají stále více příznivců

Zájem o tyto služby roste. Ferraty jsou totiž už i v Děčíně, na Slánské hoře na Kladensku nebo na Kočičích kamenech v Jizerských horách. Tam se hovoří i o ambicióznějším projektu: o ferratě na Frýdlantské cimbuří.