Krabička do kapsy varuje hasiče před nebezpečím přehřátí

Vědci z katedry robotiky ostravské technické univerzity vyvinuli unikátní monitorovací zařízení, které by mělo lépe chránit hasiče nebo báňské záchranáře při zásazích v extrémních teplotách. Přístroj o velikosti mobilního telefonu měří teplotu, ve které se záchranáři pohybují, teplotu pod ochranným oblekem a další hodnoty. V případě dosažení hraničních hodnot je na to včas upozorní.

Oblečení hasičů je v současné době tak odolné, že si někdy ani neuvědomují intenzitu žáru ve svém okolí. Mohou při zásazích utrpět i popáleniny, hrozí jim vyčerpání z tepla, šok z přehřátí. Vědci z Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava pracují od konce minulého roku na přístroji, který je varuje, že se blíží stavu maximální zátěže.

Ostravští vědci vymysleli úplnou novinku

Podle hlavního řešitele technologie jde o systém, který dosud u nás i ve světě chybí. „Zjišťovali jsme, jestli už někde něco takového existuje, navštěvovali jsme mezinárodní veletrhy, ale nic podobného na trhu není,“ uvedl Petr Novák z ostravské technické univerzity.

Teploty, ve kterých hasiči pracují, mohou být extrémně vysoké. Monitor přístroje je nastavený na vnější teplotu od minus dvaceti do šesti set stupňů Celsia, měří teplotu a vlhkost pod oblekem záchranáře nebo tepovou frekvenci.

Tým vědců testuje systém v několika variantách. „Primárně je přístroj určený pro samotného hasiče. Je však také možné krabičku bezdrátově spojit s tabletem, který má v rukou velitel zásahu. Ten pak může rozhodnout o stažení člena týmu z akce,“ uvedl Ján Babják, který se na výzkumu podílí. Na to, že se záchranáři blíží dosažení tepelné expozice, je upozorní akustický signál a vibrace. Pokud jsou propojeni také s velitelem, obdrží i on upozornění.

Hasiči by mohli přístroj dostat příští rok

Propracovanější verze systému je schopna zaznamenat volný pád nebo to, že se záchranář přestal pohybovat, protože třeba upadl do bezvědomí. Použití je jednoduché. Hasič si přístroj vloží do připravené náprsní kapsy svého obleku a tím ho aktivuje, aniž je potřeba zmáčknout nějaké tlačítko. Nabíjí se podobně jako mobilní telefon.

Na vývoji a testech zařízení se podíleli odborníci z Lékařské fakulty Ostravské univerzity, Zdravotního ústavu Ostrava a také hasiči z ArcelorMittal Ostrava. „Další testy proběhly i v zahraničí, systém jsme také prezentovali na veletrhu hasičské a záchranářské techniky v Hannoveru,“ doplnil Novák. V praxi by mohli hasiči monitory začít používat od příštího roku.