Jalta bez kupce. Brnu se opět nepodařilo prodat chátrající palác

Další pokus prodat chátrající palác Jalta na Dominikánském náměstí skončil neúspěchem. Žádný zájemce o koupi se totiž na magistrátu nepřihlásil. Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) už dříve České televizi řekl, že pokud se městu nepodaří sehnat kupce, bude se snažit najít alespoň nějakého společníka, se kterým by mohlo Brno Jaltu opravit.

V poledne uplynul další termín, dokdy mohli případní zájemci o koupi Jalty nosit na magistrát své nabídky. Ani tentokrát se nikdo nepřihlásil. Kromě nabídky měli případní kupci složit i osmi milionovou kauci. Tu také nikdo na magistrát nedonesl.

Minimální kupní cena paláce Jalta je stanovená na 100 milionů korun. Za stejnou částku se ji snažilo prodat i minulé vedení města. Petr Vokřál už v minulosti České televizi řekl, že pokud se městu nepodaří sehnat kupce, bude se snažit najít alespoň nějakého společníka, se kterým by mohlo Brno památkově chráněnou Jaltu opravit. Podle předběžných odhadů by oprava funkcionalistické stavby stála asi čtvrt miliardy korun, protože je ve velmi špatném stavu.

Pasáž město získalo zhruba před deseti lety výměnou od podnikatele Miroslava Lekeše. Tomu Brno za budovu nabídlo několik městských domů a dva lukrativní pozemky. Tento způsob získání budovy radní odhlasovali v říjnu 2005 i přesto, že realitní makléři odhadovali protihodnotu městského majetku až na dvojnásobek ceny, s níž počítal magistrát. Jalta tak patří Brnu už od roku 2006. Její získání díky nevýhodné výměně tehdy prošetřovala i policie, bez výsledku ale šetření odložila.

Původně chtělo město Jaltu opravit a přestěhovat do ní část svých úředníků, ale to se nestalo. Poté, co magistrát zjistil, že budova má narušenou statiku, začalo být jasné, že původní odhad 50 milionů za rekonstrukci je zcela nereálný. Od té doby město neúspěšně nabízí bývalou pasáž k prodeji.