Adrenalin na Ploučnici: Cyklostezka mezi kamiony

Cyklostezka Ploučnice je jednou ze čtyř páteřních cyklistických tras v Ústeckém kraji. Většinou vede přírodou podél vody, ale v úseku u obce Soutěsky musí cyklisti po frekventované silnici s kamiony. Trasu chtějí změnit i v Benešově nad Ploučnicí, kde cyklostezka protíná rušnou křižovatku.

Rok po otevření cyklostezky, která vede podél řeky Ploučnice, chtějí její trasu v Benešově nad Ploučnicí změnit. Cyklisté tam totiž přejíždějí frekventovanou silnici druhé třídy. Navíc, jak upozorňuje starosta, na stejném místě by v budoucnu měl vyrůst ještě autobusový terminál. A aby toho nebylo málo, průjezd místem komplikuje i železniční přejezd a nákladní doprava směřující k uhelným skladům.

„Vytváří se neuralgický bod, kde by cyklostezka měla všechno toto překlenout, na jednom místě,“ uvedl Filip Ušák (PRO Benešov), starosta Benešova nad Ploučnicí. Doplnil, že potenciál a peníze, které se do stavby cyklostezky investovaly, jsou kvůli nebezpečnému úseku vlastně nevyužité. A právě dopravní tepně z Děčína do České Lípy na trase stezky se proto chce radnice vyhnout. Jako jednu z náhradních variant starosta navrhuje vést úsek cyklostezky přes město po ostrůvku v řece.

Cyklisté a kamiony na silnici v Soutěskách 

Kromě nebezpečného křížení v Benešově nad Ploučnicí vede většina trasy cyklostezky chráněným územím Českého středohoří. Bohužel je ale na trase ještě druhé nebezpečné místo. U obce Soutěsky, která leží na trase z Děčína do Benešova nad Ploučnicí, musí totiž cyklisté překonat kilometrový úsek po rušné silnici, kde jezdí i kamiony. 

Oslovení cyklisté uvedli, že dospělý jezdec úsek zvládne, ale velký problém je tam jet s malým dítětem, které tak dobře neovládá kolo. 

Podle Ústeckého kraje ale cyklostezka v tomto místě jinudy vést nemohla. Jeden z majitelů totiž nesouhlasil s prodejem pozemku, kudy měla původně vést. Mluvčí Ústeckého kraje konstatovala, že dokud nebudou vyřešeny majetkoprávní vztahy, cyklostezku jinudy vést nelze. 

V Libereckém kraji je hotový jen první úsek

Cyklostezka Ploučnice má pokračovat i do Libereckého kraje, kde řeka Ploučnice pod Ještědem pramení. Tam je ale hotová zatím jen část u Osečné a Stráže pod Ralskem. „V současné době připravujeme úsek z Novin pod Ralskem přes Mimoň až do České Lípy. A v další etapě bychom chtěli řešit Českou Lípu až na hranice kraje do Starého Šachova,“ uvedl Jiří Hauser (ČSSD), starosta Osečné.

image_662422
Zdroj: ČT24

Na připravovaný úsek do České Lípy ale zatím chybí stavební povolení, i když projekt už je hotový. „Zaseklo se to na posudku Agentury ochrany přírody, která si stojí na svém a chce vytvořit meandry v oblasti Novin pod Ralskem,“ uvedl Jiří Hauser. Dodal, že takový plán ale není proveditelný ani ze strany obce, ani ze strany Diama Stráž pod Ralskem.

Přilákat víc turistů a prodloužit turistickou sezonu

Starosta Osečné Jiří Hauser doplnil, že hlavním cílem pro budování cyklostezky Ploučnice byla snaha prodloužit letní sezonu a přilákat víc turistů. „Aby tady měli trasu, kterou by mohli náš kraj bezpečně projet,“ popsal Jiří Hauser. Dostat se na kole z Děčína až k pramenům Ploučnice tak bude po celém úseku možné až v příštích letech.

Problémové úseky na cyklostezce Ploučnice (zdroj: ČT24)