Provizorium, které se stalo památkou. Karlovy Vary opraví své tržní domky

Karlovy Vary se pouští do rekonstrukce jedné z městských rarit, tržních krámků vedle Tržní kolonády. Původně provizorní domky jsou staré 130 let a kvůli jejich švýcarskému stylu si je cení památkáři, trpí ale vlhkostí z nedalekých pramenů.

Dřevěná Tržní kolonáda ve švýcarském stylu vznikla v roce 1883 na místě staré radnice a původně měla fungovat jako pětileté provizorium. O dva roky později k ní přibyly rovněž provizorní přístavky – dřevěné krámky, které pod skalami Zámeckého vrchu lemují promenádu Tržiště až k Mlýnské kolonádě.

Z původního provizoria se ale stala trvalá součást lázeňského města a krámky s věkem nabyly na cennosti. Nyní se karlovarská radnice rozhodla, že se ještě letos pustí do jejich opravy. Domky totiž ničí dřevokazné houby, které se v minulosti podepsaly i na stavu samotné kolonády – před dvaadvaceti lety ji musela nahradit replika.

Když prameny neléčí

Současně s tím dřevěné stavby ničí vlhkost. „Těsně přiléhají ke skále a kdykoliv zaprší, tak po skalách shora od zámecké věže stéká k domkům voda,“ uvádí náměstek primátora Jiří Klskák s tím, že se voda podepsala na dřevěné konstrukci i základech budov. Vedle dřevěných konstrukcí jsou poničené i krovy a střešní krytiny.

Krámky navíc stojí na špatném podloží a neprospívají jim ani všudypřítomné prameny. „Nejde jenom o výstup termální vody, jde i o výstup plynného oxidu uhličitého a o teplotu a zvýšenou vlhkost vůbec. Pro dřevěnou stavbu je to dost extrémní prostředí,“ dodává hydrogeolog Tomáš Vylita.

Reportáž: Domky u Tržní kolonády čeká rekonstrukce (zdroj: ČT24)

Čtyřicetimilionová investice

Náklady na opravu tržních domků podle odhadů přesáhnou čtyřicet milionů a jejich záchrana se rozdělí na tři etapy. Památkový odbor vedený Antonínem Haidlmaierem avizuje, že bude žádat co největší zachování původní hmoty. Jeden z tržních domků totiž už rekonstrukcí prošel, původně komerční objekt s hrázděným štítem nechalo město před dvěma lety přetvořit v infocentrum; původní konstrukci tehdy nahradila replika za 9,5 milionu korun.

Pro město nemá šestnáct dřevěných stánků pouze historickou hodnotu; pronájem nese i peníze do rozpočtu. „Roční příjem činí 12 miliónů, což není zanedbatelná částka, a návratnost investice na rekonstrukci se počítá na pět až šest let,“ doplňuje náměstek karlovarského primátora Michal Riško.

Tržní domek před rekonstrukcí, dnes zde funguje infocentrum
Zdroj: Jan Sokol/ČTK