Celníci odhalili mezinárodní gang obchodující s marihuanou

Gang, který v České republice, na Slovensku a v Německu obchodoval s marihuanou, odhalili celníci. Jen při úterním zátahu v Brně zabavili 45 kilogramů této drogy zhruba za 4,5 milionu korun. Byla připravena k transportu do zahraničí, řekl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Na Slovensku je zadržený v souvislosti s případem ještě pátý muž. Česká republika nyní žádá o jeho vydání ke stíhání.

Na gang upozornili pracovníky Celní protidrogové jednotky loni v říjnu jejich slovenští kolegové, když zajistili zásilku 9,5 kilogramu marihuany z České republiky. Letos v březnu v Německu zabavili celníci dalších 15 kilogramů marihuany. 

Vyšetřování zavedlo celníky do Brna a Prahy. V Brně a okolí odhalili celníci tři pěstírny konopí. Kromě 45 kilogramů marihuany zajistili i 420 rostlin konopí indického.

Vyšetřování podle celníků odhalilo, že v České republice provozují Vietnamci pěstírny konopí indického, z něhož vyráběli marihuanu. Tou pak zásobovali drogový trh v Česku, na Slovensku a v Německu.

Hlavní podezřelí jsou ve vazbě

Čtyři hlavní podezřelí jsou ve vazbě - hrozí jim až 18 let vězení. „Vyšetřování pokračuje. Je možné, že zadržených a stíhaných bude časem více,“ řekla dozorující státní zástupkyně Eva Žďárská z brněnského krajského státního zastupitelství.

Čtyři hlavní organizátoři obchodů podle státní zástupkyně vydělávali na prodeji marihuany velké částky, žili honosným životem, jezdili v nejluxusnějších autech a netajili se tím, že peněz mají dost. V souvislosti s tímto případem je podle Žďárské na Slovensku stíhán další cizinec.