Pardubice po kritice zmírnily podmínky privatizace bytů

Pardubice se zbavují dalších městských bytů. Jejich údržba se totiž podle radnice nevyplácí. Město chce dokončit privatizaci započatou před sedmi lety. Prodej v dražbě navzdory vůli současných nájemníků ale kritizovala opozice. Zastupitelé nakonec schválili podmínky, které by hlavně starší lidi o bydlení připravit neměly.

Dům v ulici kapitána Bartoše v pardubických Polabinách je příkladem nemovitosti, ve které chce město prodat několik bytů. Mezi současnými nájemníky je přitom hodně důchodců. Zatímco mladí lidé na hypotéku dosáhnou snáze, pro seniory je cena pro odkoupení bytu často nereálná.

Finanční poradce Radek Šejvl doplnil, že starší lidé jsou limitováni nejen věkem pro splacení konkrétní částky, kterou by si půjčili, ale i aktuálním příjmem. V jejich případě totiž jde většinou jen o důchod. 

Pardubická opozice ani samotní nájemníci nešetřili kritikou, když město nedávno ohlásilo, že byty prodá bez ohledu na nájemníky. „Buď se budou muset na stará kolena přestěhovat, a nebo jim prodají střechu nad hlavou,“ uvedl 14. 5. 2015 zastupitel Pardubic Michal Koláček (Sdružení pro Pardubice).

Kdo si byt nekoupí, může tam zůstat - nikoho dalšího tam ale už nepřihlásí

Podmínky privatizace nakonec magistrát Pardubic změnil. Nájemníky osloví s novou nabídkou. I když se k nákupu nerozhodnou, v bytě můžou dál zůstat. Podmínkou ovšem bude, že nájemce už nebude moci do užívaného bytu přihlásit dalšího spolunájemce, konstatoval mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek. 

Pokud se nájemníci přestěhují jinam, uvolněné byty město prodá ve veřejné dražbě.

Zastupitel Michal Koláček (Sdružení pro Pardubice), který předchozí návrh v květnu kritizoval a označil ho za asociální, teď konstatoval, že nová varianta je poměrně přijatelná. 

Asi 2100 bytů si město chce ve svém majetku do budoucna ponechat. Posloužit by mohly jako sociální bydlení pro postižené, seniory nebo mladé rodiny.

Hradec Králové si chce nechat 1100 bytů

V Hradci Králové mají dům s obecními byty pro seniory, který se jmenuje Harmonie. Byty v něm městské zůstanou i nadále. Nájem za garsoniéru je tam 2500 Kč měsíčně. Například 92letý Miroslav Kučera tam bydlí 17 let a je tam spokojený. Podobně to vidí i jeho soused Václav Veverka. „4x6 metrů, chodbička, wc a a komora. Bydlení je to výborné,“ uvedl Václav Veverka.

image_667362
Zdroj: ČT24

Po masivních vlnách privatizace zbylo hradecké radnici 1400 bytů. Tři sta jich ještě prodá, ale zbytek, 1100, si už nechá. Třeba jako sociální bydlení pro starší.

Náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09) to zdůvodnil tím, že přibývá počtu případů domácího násilí na seniorech a osobách se zdravotním postižením. „Setkáváme se s tím, že senior převede svůj byt na děti nebo vnoučata, a ti ho potom vystěhují,“ uvedl náměstek primátora a dodal, že právě z toho důvodu musí mít Hradec Králové byty, které bude přidělovat potřebným.

Startovací byty pro mladé v Hradci Králové jen na tři roky

Sto třicet bytů, které si hradecká radnice v rezervě ponechá, jsou startovací byty pro mladé rodiny. Je v nich nižší nájemné, ale bydlet tam můžou jen tři roky. „Po třech letech nájemník byt vrací a pořizuje si vlastní bydlení,“ uvedla Jaroslava Bernhardová, ředitelka Správy nemovitostí Hradce Králové.

Protože ale zájem mladých rodin v Hradci Králové převyšuje nabídku, uvolněné byty se spravedlivě losují.

Bystřice nad Pernštejnem své byty neprivatizovala 

Zcela odlišný přístup má radnice v Bystřici nad Pernštejnem. Udržela si nejrozsáhlejší bytový fond na Vysočině. Osmitisícové město tam vlastní téměř 1850 bytů. Starosta Karel Pačiska (ČSSD) v rozhovoru v Událostech v regionech uvedl, že když před více než 10 lety do funkce nastupoval, i on o privatizaci bytů uvažoval. 

Pak ale začal hledat podrobnější informace a věc konzultoval na ministerstvu pro místní rozvoj a zejména na Státním fondu rozvoje bydlení. Výsledkem bylo rozhodnutí bytový fond neprivatizovat, což je podle něj pro město navíc výhodné.

Bystřice nad Pernštejnem teď podle starosty ročně inkasuje na nájemném více než 50 milionů korun. „Dnes je po deregulaci nájemného, takže se nám začíná vyplácet tyto byty spravovat,“ dodal Karel Pačiska.

Starosta doplnil, že největším problémem bytového fondu v Bystřici nad Pernštejnem je velký vnitřní dluh - dlouhá leta se do nich neinvestovalo.

Stanovisko byty neprivatizovat je podle starosty zatím neměnné, ale pokud by nájemníci určitého domu přišli a zájem o odkoupení bytů projevili, začalo by o tom město prý uvažovat. Důležité by ale bylo najít reálnou cenu bytů. „Víme, že některá družstva v našem městě prodávala pod cenou a obratem se takový byt stal předmětem spekulačního prodeje. Toto bychom si nepřáli,“ dodal Karel Pačiska. 

Privatizace bytů - Pardubice, Hradec Králové, Bystřice nad Pernštejnem (zdroj: ČT24)