Praha prodlouží intervaly metra i tramvají, linky zruší i kvůli výlukám

Praha – Omezení provozu městské hromadné dopravy ve špičkách pracovních dnů chystá na červenec a srpen Regionální organizátor Pražské integrované dopravy (ROPID). Ačkoli část škol rozdá vysvědčení již v pátek, prázdninový provoz začne až 1. července a potrvá do 29. srpna. ROPID jeho zavedení zdůvodňuje tím, že ve vrcholné turistické sezoně očekává nižší poptávku po cestování po městě. Vedle slabšího provozu se cestující musí připravit i na prázdninové výluky.

Prázdninové jízdní řády zavádějí pražští dopravci každoročně, přestože ROPID přiznává, že si cestující stěžují. Letos slibuje alespoň dílčí zmírnění opatření, která spočívají především v prodloužení špičkových intervalů. „Oproti předchozím rokům se podařilo zmírnit omezení provozu metra na lince A, kde jsme zaznamenávali negativní ohlasy na přílišné prodloužení intervalů především v odpolední špičce. Proto bude omezení v tomto období mírnější než v minulosti,“ uvedl mluvčí ROPIDu Filip Drápal.

Přesto se v metru prodlouží intervaly o jednu až dvě minuty, u páteřních tramvajových linek se prodlouží o polovinu ze čtyř na šest minut a u dalších tramvají z osmi na deset minut. Autobusy, které ráno jezdí po šesti minutách, budou mít intervaly o jednu až dvě minuty delší, odpoledne budou jezdit pouze jednou za deset minut.

Nepojedou čtyři tramvajové linky, především kvůli výlukám

Některé linky o prázdninách vůbec nepojedou. Pochopitelně jde o speciální školní autobusy, ale také o posilové linky – tramvaje 16 a příměstské autobusy 305, 343, 451 a 465. Navíc po celé prázdniny nepojedou tramvaje číslo 4, 13 a 14.

Jejich zrušení i další omezení ale nesouvisejí přímo s prázdninami, nýbrž s vrcholící stavební sezonou. Výluky se týkají jednak příměstské železnice, kde pokračuje zejména omezení na linkách S1 a S7 za Běchovicemi, jednak tramvají. Ty zahájí červenec s výlukami na třech místech, úplné zrušení linky 14 bude důsledkem výluky mezi zastávkami Smíchovské nádraží a Sídliště Barrandov. Na rekonstrukci části trati v Bělehradské ulici potom naváže výluka úseku Bruselská–Otakarova. Pokračovat bude také výluka mezi Dejvickou a Červeným Vrchem, která začala již v průběhu června.

Kterých linek se červencové tramvajové výluky dotknou:

výluka Dejvická – Nádraží Veleslavín (20. 6.–8. 8.):

  • odkloněné linky: 5/20 (spojené do jedné), 26, 51
  • mimořádná linka: 2

výluka Smíchovské nádraží – Barrandov (1. 7.–29. 8.):

  • zrušená linka: 14
  • odkloněné linky: 6*, 12, 20, 24*, 54
  • * nahrazují linku 14 v Holešovicích

výluka Bruselská – Otakarova (1. 7.–29. 8.):

  • zrušené linky: 4, 13
  • odkloněné linky: 6, 11, 24, 56
  • mimořádná linka: 31

V srpnu potom chce dopravní podnik zahájit ještě dvě další výluky. Na Petřiny by měly tramvaje přestat jezdit již 1. srpna, pravděpodobně od poloviny měsíce nebude v provozu ani trať mezi Bertramkou a Klamovkou.