Po smrti klientů si referentka úřadu práce posílala peníze na svůj účet

Frýdek-Místek - Policisté stíhají referentku úřadu práce ve Frýdku-Místku kvůli podvodům za více než jeden a čtvrt milionu korun. Podezírají ji, že u zemřelých klientů neukončila vyplácení sociálních dávek a začala si je posílat na svůj účet. Velmi podobný případ se stal tamtéž loni v listopadu. Úřad práce přišel na další nesrovnalosti při rozsáhlé kontrole, která byla zamřená právě na zneužívání dávek po zesnulých.

Případ potvrzuje, že počítačová evidence klientů úřadu práce má mezery, které se dají zneužívat. Ministerstvo práce a sociálních věcí si je toho vědomo a vypsalo výběrové řízení na vytvoření nového systému. „Definitivně by mělo dojít k zamezení zneužívání systému díky novým agendovým informačním systémům pro výplatu nepojistných sociálních dávek, které se už soutěží,“ potvrdil mluvčí ministerstva Petr Habáň.

Další referentka úřadu práce z Frýdku-Místku je obviněná z podvodu (zdroj: ČT24)

Obviněná žena má obstavené účty

Zatím úřady práce vyplácí dávky na základě toho, že úřednice zavedou klienta do systému. Když zemře, v evidenci obyvatel se to projeví, v počítačové evidenci úřadu práce však ne. Pokud úřednice změnu do systému nezanese, dávky se vyplácí dál. Nepoctivé referentce stačilo změnit číslo účtu, na který dávky odcházely. Údajně to dělala asi dva roky a posílala si peníze téměř třiceti zesnulých klientů.

Žena dostala okamžitě výpověď z práce a policisté jí do doby, než rozhodne soud, obstavili do zatím stanovené výše škody bankovní účty. „Komisař ženu obvinil z trestného činu podvodu, zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněný přístup k počítačovému systému,“ uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Ředitel frýdecko-místeckého úřadu práce Vladimír Patáčik se k aktuálnímu případu nechtěl vyjádřit, komentář odmítla i jeho nadřízená z krajského úřadu.

Nový systém by mohly mít úřady v roce 2017

Na stejném úřadu se podobná věc provalila loni v listopadu. Podobná byla i výše škody. Obviněná referentka si podle policie posílala na svůj účet peníze mnoha zemřelých. Přišla na to její nadřízená poté, co slyšela o podobném podvodu na jiném úřadu práce a provedla kontrolu. Už tehdy vyvstalo podezření, že by si takto mohly přilepšovat i další úřednice.

Nový informační systém, který mimo jiné omezí možnosti zneužívání, by mohl být na úřadech práce zaveden nejdříve na začátku roku 2017.