Bača bez internetu? To už skoro nejde, říká chovatel ovcí z Beskyd

Staré Hamry - Malochovatelé ovcí zdaleka nevystačí jen s péčí o zvířata a ovčáckým psem. Musí se vypořádat s přebujelou byrokracií, vyběhat spoustu povolení, vést evidence zvířat, krmiv, léků, musí mít hodnocení ekologických rizik, pohotovostí plán, havarijní plán. Aby zemědělský malopodnikatel stihl něco jiného než papírování, neobjede se bez internetu, pomocí kterého může své stádo snáz spravovat.

„Bača bez internetu, to už dneska není možné. A pokud ano, tak je to velice náročné,“ říká Jiří Krpeš, který má rodinnou farmu ve Starých Hamrech v Beskydech. „Kromě mnoha dalších věcí musíme evidovat každé narození zvířete, nákup, přesun, porážku. Kdyby to měl člověk řešit poštou, tak se z toho zblázní. Portál farmáře ministerstva zemědělství umožňuje vést evidenci elektronicky. Ale vůbec nejlepší je najmout si zkušeného externího poradce,“ říká Krpeš.

Kombinace copywritera a chovatele ovcí

Než se odstěhoval s manželkou do krajiny předků, vydělával si jako copywriter na volné noze, především psaním reklamních textů pro weby. A aby se na horách lépe uživil, začal k tomu chovat ovce. Na farmě Valaška ve Starých Hamrech už s ženou a dvěma malými dětmi hospodaří pět let. „Nadále se věnuji copywritingu. Práce hlavou se s manuální prací kolem zvířat krásně doplňuje,“ říká Krpeš.

Ovce beskydského chovatele Jiřího Krpeše
Zdroj: ČT24/Farma Valaška

Na farmě nyní chová mimo jiné kolem pětačtyřiceti dospělých ovcí, převažuje plemeno valaška, které je vhodné na hory. Zvířata chová na maso. Celkem pětičlenný tým farmy také zpracovává ovčí vlnu, vyrábí z ní i svetry nebo ponožky, prodává vyčiněné ovčí kůže. Posledního půl roku je Krpeš registrovaným podnikatelem v oboru chovu hospodářských zvířat. Bez toho by totiž od nového roku nedosáhl na některé dotace. „Zemědělství je na jednu stranu svobodné, na druhou stranu je silně svázané byrokracií,“ konstatuje Krpeš.

Bez internetu si neporadí ani chovatel ovcí (zdroj: ČT24)

Chov ovcí vzrostl od roku 200 o 170 procent

Mluvčí Státního intervenčního zemědělského fondu, který zprostředkovává finanční podporu pro zemědělce z Evropské unie i národních zdrojů, potvrdila, že z asi 30 tisíc žadatelů o dotace nesplňovalo nové podmínky 4 až 5 tisíc z nich. „Ti se museli rozhodnout, zda si o IČO požádají,“ uvedla mluvčí agentura Vladimíra Nováková.

Počet chovaných ovcí a koz v České republice dlouhodobě roste. Jen stavy ovcí se od roku 2000 zvýšily o skoro 170 procent. Přibývá malých farem a také lidí, kteří chtějí kupovat farmářské výrobky.