Voda v Dejvicích se zlepšuje, lidé mohou získat odškodnění 5000 korun

Praha - Pražské vodovody a kanalizace zkoumají vodovodní potrubí v Dejvicích, kde je kvůli havárii od víkendu bez pitné vody asi 32 000 lidí. Vodu z vodovodu už mohou lidé použít k mytí nádobí - je ale nutné ji nechat nejméně pět minut odtékat a poté ohřát nad 65 stupňů Celsia, informovala městská část v tiskové zprávě. Poté se v ní mohou umýt i děti a těhotné. Lidé mají vodu nechat odtékat volně co nejvíc, aby se vodovodní potrubí pročistilo - v postižené oblasti nebude účtováno vodné a stočné. PVK stále víc chlorují a provádějí proplachy a situace se stabilizuje, voda by tak měla být pitná od středy. PVK dá 5000 korun lidem, kteří byli u lékaře se střevními potížemi, hospitalizovaným i víc.

Voda obsahuje vyšší koncentrace koliformní bakterie, která bývá přítomna ve fekáliích. Pravděpodobnou příčinou kontaminace vody byl pokles tlaku ve vodovodu, do kterého tak byla nasáta stojatá voda s bakteriemi ze slepé přípojky, která není zakreslena v mapě. „Vodovodní řad byl postaven v 70. letech minulého století a tím, že se stavělo poměrně živelně, nebyl nejspíš zakreslen do map,“ uvedl Mrkos. S podobnou slepou přípojkou se vodohospodáři v Dejvicích už setkali.

Vodárny budou apendix hledat asi na kilometrovém úseku pomocí kamerového systému. Pátrat budou mezi vodojemem Andělka a hotelem Diplomat. „Ve chvíli, kdy najdeme otvor, zjistíme příčinu problému,“ uvedl Mrkos s tím, že v tu chvíli bude příčinu znečištění možno definitivně opravit. „Pakliže neobjevíme příčinu, bude průzkum pokračovat,“ doplnil ředitel PVK s tím, že bude třeba prověřit celou oblast Dejvic. Behěm úterka technici prohledali
zhruba polovinu úseku. Dál mohou pokračovat, až vyhloubí další výkopy, kterými půjde
kameru do potrubí spustit.

Lidé měli po požití vody střevní potíže, asi 160 - 200 z nich dosudn vyhledalo lékaře a dva byli hospitalizováni. Lidé, kteří vyhledali kvůli střevním potížím lékaře, mohou žádat kompenzaci. „V případě lidí, kteří nebyli hospitalizováni, to bude 5000 korun. U hospitalizovaných řádově více,“ sdělil Mrkos. Po vyčíslení ušlého zisku by měly být odškodněny i firmy, například restaurace, jimž klesla návštěvnost. Pražské vodovody jsou pro takové případy pojištěny. Obyvatelé Dejvic nebudou po dobu trvání problému platit vodné a stočné. Celkem odhadují Pražské vodovody a kanalizace náklady havárie na desítky milionů. „Náklady lze odhadnout řádově na milion denně,“ upřesnil Mrkos.

Mrkos současně uvedl, že voda byla ve zmíněné oblasti kontaminována bakteriemi v pátek, nikoliv ve čtvrtek, jak se psalo na sociálních sítích a v médiích. První příznaky střevních potíží se u lidí objevily v sobotu odpoledne, informoval dnes Mrkos.

Voda je v Praze pitná od roku 1914, do té doby pili lidé hlavně pivo

Pitná voda teče z pražských kohoutků až od roku 1914, kdy byla otevřena vodárna v Káraném. „Pražská města, tehdy ještě samostatná, vytvořila spolek a vybudovala vodárnu v Káraném,“ upřesnil Jiří Dejmek z Muzea pražských vodovodů a kanalizací. „Do té doby lidé pili většinou pivo, pokud se uchýlili k vodě, byla to spíše voda studniční,“ doplnil. Voda z vodovodu byla v té době užitková, byla totiž čerpána přímo z Vltavy a nebyla nijak upravována. Proto těm, kdo ji pili, hrozil břišní tyfus a cholera. Když přestala káranská voda stačit, přibyla úpravna vody v Podolí, která pro čištění vltavské vody už používala moderní metody včetně chlorace.

Vodárna v Káraném
Zdroj: ČT24/fabriky.cz
Vydáno pod