Rozvodněné řeky na horách se uklidnily. V úterý se znovu zvednou

Trutnov - Vydatný déšť v noci na dnešek a tající sníh zvedly hladinu Labe v Krkonoších u Vestřevi na Trutnovsku a také Otavy v Sušici. V centru Pece pod Sněžkou se v důsledku nočních dešťů a tání rozlil potok a voda vnikla do několika domů. Na obou řekách byl ráno třetí povodňový stupeň, hladiny ale brzy zase klesly. V úterý se v horských oblastech zřejmě opět zvednou. Otava může znovu stoupnout na třetí povodňový stupeň. A Česko by se mělo připravit i na silný nárazový vítr, který v úterý na horách v nárazech přesáhne rychlost 100 km/h. Silný vítr ale zaměstnává hasiče už dnes, v desítkách případů museli vyjíždět kvůli utrženým střechám nebo popadaným větvím.

Třetí stupeň před osmou ranní hlásil horní tok Labe ve Vestřevi, kulminoval ale už o dvě hodiny dříve a v průběhu dne klesl až na první stupeň. Vydatné srážky spojené s táním vyhnaly na třetí stupeň také Otavu v Sušici, stupeň ohrožení překročila o několik málo centimetrů. I tady se ale řeka postupně umoudřila. Vedle toho řada dalších profilů hlásila pohotovost; na Šumavě druhé stupně zaznamenala Otava v Rejštejně na Klatovsku, Křemelná ve Stodůlkách a Vydra na Modravě. Na severovýchodě Čech šlo o Jizeru v Jablonci nad Jizerou a labskou přehradu Les Království. I tyto vodní toky už ale klesly na běžnou úroveň.

Aktuální stav na řekách můžete sledovat zde.

Podle meteoroložky ČT Marie Odstrčilové by se Česká republika měla připravit především na silný nárazový vítr. Ten totiž v úterý na horách přesáhne v nárazech rychlost 100 km/h. Také další déšť od úterý znovu zvedne hladiny řek zejména v horských oblastech.

Na Znojemsku utrhl vítr střechu na domově pro seniory

Silný vítr ale zaměstnává hasiče už dnes. V Šanově na Znojemsku museli evakuovat 40 lidí, protože se utrhla část střechy domova pro seniory. Nikdo nebyl zraněn a evakuovaní našli zázemí ve vedlejší budově domova, který má tři objekty. 

Utržená střecha však domov pro seniory vyjde na dva miliony korun, pomůže proto i Jihomoravský kraj. Klienti budou nejspíš po dobu oprav střechy pobývat v dalších budovách domova. „V případě potřeby je můžeme dát do sesterského Domova seniorů Anavita v Modřicích,“ doplnila mluvčí Hana Raiskubová.

Události: Silný vítr utrhl střechu obytného domu v Bílovci (zdroj: ČT24)

V celém Jihomoravském kraji pak hasiči kvůli silnému větru zaznamenali už skoro čtyřicítku výjezdů. Podobný počet zásahů hlásí také hasiči v Moravskoslezském kraji. Také tam dnes vítr shodil střechu, šlo o dvoupodlažní obytný dům v Bílovci na Novojičínsku. Nikdo nebyl zraněn, poškozeny ale byly čtyři zaparkované automobily.

Už v noci museli hasiči evakuovat 20 seniorů z domova důchodců ve Sloupu v Čechách na Českolipsku. Také tam silný vítr utrhl část střechy. V Hradci Králové pak vítr odpoledne strhl reklamní poutač, který poranil 70letou ženu.

Meteoroložka ČT: V úterý opět stoupnou horské řeky (zdroj: ČT24)

Varování na velmi silný vítr platí pro většinu českých krajů, slábnout bude během středečního dopoledne. Na Moravě, jihu Čech a na Vysočině bude foukat méně. Meteorologové očekávají, že v úterý a ve středu ráno bude sněžit, a to zejména na západě Čech a na Vysočině i v nižších polohách. Na horách může za 24 hodin napadnout do 15 centimetrů sněhu, v Krkonoších a Jeseníkách se sněhová nadílka zvýší až o 25 centimetrů. V horských oblastech se mohou místy tvořit sněhové jazyky.